Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Еко регион Южно Черноморско крайбрежие


Еко регионът включва речните басейни на северна Странджа, на запад до Сакарските възвишения, на юг до границата с Турция и на изток до Черноморското крайбрежие. Той се разполага на териториите на общините Созопол, Малко Търново, Царево, Средец, Болярово и Елхово.

В региона действа Планът за управление на Природен парк "Странджа", който ще направлява програмите и практиките на Парка по отношение на екотуризма. С него на местно ниво ще се положат усилия за ангажиране на областните и местните власти в планирането и управлението. В природния парк, въпреки недостига на хора и средства, се работи за развиване и стимулиране на екотуризма.

Тук се намира и Природния резерват "Ропотамо", който е защитена територия. Той включва делтата на река Ропотамо, Змийският остров, устието на р. Велека, скалните пещери и ниши в скалите на крайбрежието, защитената местност Силистар, едно от последните убежища на тюленът монах. Националната екологична мрежа на практика ще обхване допълнително и известни горещи точки на биологично разнообразие и буферните им зони в този регион.

Някои от най-специфичните природни атракции за този регион са наблюдението на тюлена монах, на птици, на характерни ботанически феномени в дюните на Южното Черноморие, уникалните популации на водните лилии на Ропотамо, обширни дъбови гори, видрите в Сакар и т.н. Символът на района е Странджанската зеленика - уникално растение с островни листа и изключително красив цвят, който може да се види през май.

Сред обектите на културно - историческото наследство са: историческата местност Петрова нива, праисторическите долмени край Бръшлян и Малко Търново, Тракийските гробници в м. Мишкова нива и в Пропада, запазените комплекси възрожденска архитектура в Созопол, Малко Търново, Бръшлян, и др. С голям туристически потенциал са уникалните нестинарски танци, изпълнявани в с. Българи. Всяко лято Созопол е домакин на традиционните национални културни празници Аполония.

Еко регионът Странджа и Южно черноморско крайбрежие предлага необичайна комбинация от масов и морски туризъм и екотуризъм в един район с изключително биологично разнообразие. Българските инвеститори са предимно съсредоточени при Черноморското крайбрежие, като това се отнася както за малкия, така и за едрия бизнес, търсещ нови възможности. Има възможност екотуризмът да се свърже с вече утвърдената практика на масовия туризъм по южното крайбрежие и дори да се сменят някои от съществуващите практики в полза на екотуризма. Специфична съществуваща туристическа практика са предлаганите разходки с лодка по течението на р. Ропотамо.

Нестопанският сектор в региона е съсредоточен по крайбрежието - Местни сдружения по туризъм, поддържащи туристически информационни центрове в Созопол, Приморско и Царево. Във вътрешността на района най -активна е администрацията на природен парк Странджа, която поддържа няколко информационни центъра и подпомага работата на малки местни сдружения.

От донорските програми в България, най-активно в региона е присъствието на Българо - швейцарската програма за опазване на биоразнообразието, за която Странджа е приоритетен район. Напоследък малки местни сдружения успяха да привлекат грантове от ЕС за възстановяване на инфраструктурата на няколко малки села с цел да се създадат условия за посрещане на туристи.

Връзката с частта от Странджа намираща се в Турция, където са открити геологични следи и останки от биологично разнообразие, типично за Кавказките планини, са още една възможност за транс-гранично сътрудничество по опазване на природата и изграждане на връзки в областта на туризма.

Северната граници на еко района включва южните склонове на най-източната част на старопланинската верига. На запад басейнът на р. Радова, а на изток са Поморие и Несебър. Той се разполага на териториите на общините Сливен, Котел, Сунгурларе, Руен, Каблешково, Несебър, Твърдица и Бургас.

В този район екотуризмът е с ограничен обхват и развитие. Тук се разработва План за управление на природен парк Сините камъни. Допълнителни природни дадености и обекти са: Поморийско езеро, Атанасовско езеро, езерото Вая, както и всички влажни зони около Бургас. Защитената местност Пода поддържа собствен природозащитен център. Националната екологична мрежа на практика обхваща допълнително и известни горещи точки за биологичното разнообразие и буферните им зони в този регион.

Сред културно - историческите обекти на региона са градът-музей Несебър с възрожденската си архитектура и многобройните църкви, тракийската гробница и средновековна църква на Поморие, възрожденските центрове Котел и Жеравна и др. В културния календар на региона, внимание заслужават Фестивалните прояви в Бургас.

Традициите на килимарството и образователното дело от района на Котел дават културната специфика на района.

Еко регионът Източна Стара планина предлага необичайна комбинация от масов морски туризъм и екотуризъм в един район с изключително биологично разнообразие. Направени са първите стъпки към специализираното туристическо предлагане с подкрепата на българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието.

Селскостопанската специфика на района включва: известните винени и ракиени сортове Сунгурларе, Карнобат, Ямбол, Поморие, както и неповторимите сливенски сортове праскови.

В Бургас е седалището на една от регионалните туристически организации в страната - Бургаската регионална туристическа асоциация. В този район е единствено представения в България, съгласно международната система за сертифициране на плажовете - Син флаг.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Еко регион Южно Черноморско крайбрежие - Средец, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Средец, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Средец, снимки от Средец, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Средец, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.