Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Кътче тропически рай в Северна България


Тропически рай е съвсем точно определение, което може да се даде на местността край село Крушуна (на около 30км от Ловеч), известна с водопадите си. Първото впечатление е малко лошо, тъй като до паркинга се вижда изоставена, порутена сграда. Но 20 м по-нататък попадаш на сладко извито мостче над синя примамваща вода, вижда се и хижата (симпатично хотелче и ресторантче, предлагащо вкусотии на дървени въглища и езда (от която не успях да се възползвам).

Гората там се оказа пълна с катерички, които в съчетание с коня, кучето и котката бяха предостатъчни да задоволят дъщеря ми. След не кратък, но вкусен обяд се запътихме към водопадите. На 30м от началото на гората изведнъж се озоваваш насред някой Тихоокеански остров - реката е издълбала басейнчета в скалата, а водата има прекрасния синьо-зелен цвят, който виждаме само на картинките за десктоп. Мостчетата, водещи към водопадите, са нови и сигурни и преминаването по тях е леко и приятно. Първият от водопадите (по-нисък според мен) беше точно като тези, които съм виждала на снимки от екзотични места - водата не пада право надолу, а сякаш е свлякла част от скалата и са се образували козирки. Всичко наоколо е обрасло с мъх. За съжаление снимковият материал не излезе особено качествен.

След изкачването на няколко дървени стълби (само изглеждат опасни, всъщност не са) и криволиченето по пътечки сред джунглестата растителност се стига до поляна, в чиито край има интересна пещера или по-скоро дупки в скалите, като рекичката, минаваща през поляната, започва от пещерата. По друга пътека стигнахме и до по-големия водопад, по мое мнение по-красив. Цялата местност е сякаш странно не на място в тези географски ширини.

След като се разделихме с почти дивата природа (за моя изненада мястото беше почти недокоснато от буклука на цивилизацията) и се върнахме в цивилизацията, решихме да отдадем дължимото и на историята. Спряхме в Ловеч, за да минем по покрития мост на Колю Фичето и да разгледаме крепостта Хисаря. Минахме през старата част на Ловеч (за мой срам не знаех за нея) във възрожденски стил, и изкачвайки се по стълбите покрай паметника на Васил Левски, стигнахме до крепостта.

Подобни места са особено магнетични за мен, обичам да се потапям в атмосферата на далечното минало, когато животът е бил много по-ясен, и бих казала, много по-човечен въпреки кланетата. Така, само в един ден успяхме да комбинираме еко и исторически туризъм, да се заредим с положителна енергия от природата и да отдадем заслуженото на храбрите си предци.форум на пътешественика
1 мнениеИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Кътче тропически рай в Северна България - Ловеч, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Ловеч, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Ловеч, снимки от Ловеч, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Ловеч, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.