Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градът на Аполон


Първите открити селища са на тракийските племена нипсеи и скиримияни. През VII в.пр.Хр. се заселват гръцки колонизатори, които наричат града на името на бога на изкуствата Аполон. Аполония се развивала главно като търговски център за мед, восък, жито, вино, зехтин, маслини, тъкани, накити и съдове от глина. Многобройните находки свидетелстват, че това малко градче е било търговският център на цялото Черноморие.

Много по-рано, през XIII в. пр. Хр., тук спират аргонавтите, предвождани от Язон, Херакъл и Орфей. Страстта за пътешествия и откривателство кара тогавашните жители на Аполония да пътуват, да търгуват и да основават нови колонии. Така са построени Анхиало и Пиргос, Термополис и Аетос. Градът влиза в създадения от Перикъл съюз на морските градове-държави.

Аполония често влиза в разпри по икономически и политически въпроси с дорийските граждани на Месамбрия, водят се дори и войни. По това време е заселен главно остров Кирик. Аполония търси помощ от Филип Македонски при набезите на скитите, влиза за 30 години в границите на македонската държава по времето на Александър Велики, постоянно бива нападана и се отбранява от набезите на множество номадски племена, нахлуващи от север и запад.

Градът пада под римско владичество през I в. пр. Хр. и е доста разрушен от войските на Марк Лукул. Римляните бързо възстановяват разрушенията, построяват нови храмове и поръчват 13-метрова статуя на Аполон, която била изваяна от скулптора Каламис. Статуята е отнесена в Рим като образец на изкуството от тази римска провинция.

Още през VI в. пр. Хр. Аполония сече свои монети. Римското господство осигурява три века спокойствие, до масовото нахлуване на варварски племена. Едва в средата на V в. градът влиза в пределите на Византия.

По времето на кан Крум е в пределите на България и подобно останалите морски градове, често преминава във византийско владение. През средните векове запазва статута си на областен град. Силно е засегнат в средата на XIV век при нападение на генуезката флота. По-късно е превзет и продаден от рицарите на Амадеус Савойски. След дълга обсада градът пада под турска власт през 1453 г. Оттогава в него се строят само дървени къщи, най-старите образци от които могат да се видят и днес по уникалните му стари улички.

Созопол посреща Освобождението като малко рибарско селище. По-късно градът става най-големият риболовен център на Черноморието, развива се курортното дело. На север се намира прочутият Царски плаж. Закътан между скалите на юг от града е Райският плаж, а още по на юг - Каваците. Плажът Харманите е непосредствено на юг от “новия” град. През 1993 година тук беше разкрит древен некропол, разкопките на който продължават и днес.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Градът на Аполон - Созопол, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Созопол, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Созопол, снимки от Созопол, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Созопол, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.