Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Екскурзионно летуване за ученици

Автентична родопска къща от с.Хвойна
Автентична родопска къща от с.Хвойна
Орехово - х. Кабата - х. Чудните мостове (Еркюприя) - х. Персенк - Бяла Черква - х. Комсомолска - х. Здравец - х. Руен

Чернатица (Карабалкан) е един от най-красивите дялове на Западните Родопи. Той започва от курорта В. Коларов (Помпорово) и се спуска на север до Тракийската низина между долината на река Въча и Чепеларска река (Чая, Асеница). Целият дял е обрасъл с хубави иглолистни гори, тучни поляни и заоблени върхове. Първенецът на този дял е вр. Голям Персенк (2093 м н.в.). Нашият маршрут започва от село Орехово. До него стигаме по шосето от Пловдив през с. Хвойна. То е старо българско селище със запазени оригинални къщи в родопски стил, кацнали на припек край р. Орешица. Тук има добре обзаведена туристическа спалня за 45 души.

До х. Кабат се отива за 3 ч. по маркирана стръмна пътека или по пътя, който се вие на юг от селото. Минава се м. Маркосица, параклиса Св. Илия, кошари и чешми и все нагоре през поляни и борова гора се стига до хижата. Тя е разположена на 1650 м височина и разполага с 90 легла, столова, кухня и бюфет. На 30 минути в югоизточна посока е вр. Цирикова църква, откъдето се открива хубав изглед към недрата на Родопите. През 1878 г. тук е действал легендарният капитан Петко войвода. Край хижата има чудесни поляни и пионерски лагер.

За х. Чудните мостове (Еркюприя) се тръгва на югозапад. Изкачването продаржава южно от вр. Гургутевица и по същия път се стига горският разсадник и товарището. Оттам се свива в ляво и следва спускане до хижа Чудните мостове (Еркюприя). Разстоянието е два часа. Тук е и новата хижа, един чудесен дворец на здравето. Има ресторант. Съвсем наблизо е един от най-интересните феномени в България - естествените скални мостове. Те са разположени сред хубава борова гора. Скалистите урви и клисури са обрасли с рядкото цвете хаберлея родопензис (силивряк) и с много здравец. Чудните мостове оставят незабравимо впечатление у туристите.

За хижа Персенк се тръгва на север по маркираната пътека, която за час ни отвежда на билната седловина Мезаргидик (Гробен проход). Тук са загинали за освобождението на родината няколко български войника по време на Балканската война (1912 г.), а паметникът на запад, близо до поляната, е на загиналите шестима партизани от бригада "Георги Димитров". Ако искате да покорим вр. Малък Персенк (2074 м), който е един от 100-те туристически обекта, можем да поемем на изток от поляната по маркирана пътечка. След 20 м сме на върха. От него се открива великолепна панорама към родопското "море", Стара планина, Рила и Пирин.

Спускането продължава обратно на Мезаргидик и се тръгва на север по стария римски път, запазен и до днес. От него на запад се виждат вр. Баташки Снежник, Рила, Пирин. За час и половина се достига х. Персенк, разположена на 1750 м н.в. местността Чадъра. Тук има цял туристически комплекс за отдих и туризъм на Българските професионални съюзи, осигуряващ подслон и храна със заявка на около 145 души. Хижата е била блокирана през есента на 1943 г. от партизаните на отряд "Антон Иванов".

За летовище Бяла Черква тръгваме по пътя за с. Лилково. В ляво се виждат вр. Модър и вр. Голица (1923 м н.в.), където на 4 септември 1944 г. е станало сражение между партизанска бригада "Г. Димитров" и жандармерия. В подножието на върха има паметник на двама загинали партизани. Следва се маркировката в дясно, пресича се карстовият рид Кукулек, изкачва се Кюмюрлитепе, прекосява се поляната Башмандра и източно от вр.Преспата за 5 ч. пътеката отвежда до летовище Бяла Черква. То е разположено в северозападните борови склонове на вр. Бяла Черква (1645 м). Тук има туристическа спалня. Името на курорта датира от преди десет века. Свързано е с древна християнска църква, останките на която са запазени до днес. Тук са намерени римски бронзови монети и следи от тракийско светилище, а манастирът Св. Петър и Павел бил разрушен от османлиите по време на помохамеданчването на българското население в Родопите. Летовището почва да се развива още от 1903 г. Сега то разполага с магазини, ресторант, хотел и поща. От Пловдив отстои по шосе на 42 км. В района на хижата има много ягоди, малини и билки.

За хижа Комсомолска се тръгва по пътя за х. Здравец. Преминава се летовището Студенец и маркировката отвежда в дясно, където за около час се достига х. Комсомолска. Тя е модерна сграда, построена през 1974 г. От нея се открива красив изглед към вр. Руен и Добростанския масив. След 45 мин. път можем да посетим паметника на убитите ятаци по време на съпротивата.

Продължава се по маркировката и за час се достига х. Здравец. Тя е изградена от пловдивските туристити през 1939 г. и се намира на 1185 м н.в. в парк Родопи. В района на хижата е действала партизанската бригада "Г. Димитров", основана от оцелели партизани от героичния отряд "Антон Иванов". На 200 м от хижата е лобното място на партизанина Чилика, а в хижата е уреден музеен кът на прогресивното туристическо движение в Пловдив.

За 2 ч. път на изток се отива до х. Руен. След час се стига местността Копривките, където се издига величествен паметник на загиналите партизани. Тук на 4 юни 1944 г. е станало сражение между партизаните от бригада "Г. Димитров" и жандармерията, където загиват няколко партизани. По пътя на изток се достига х. Руен, разположена на 1215 м н.в. Край хижата е римският мост и скалният природен феномен Главата.

Маршрутът може да завърши в Пловдив. До града се стига като изходен пункт е х. Здравец и оттам с автобус се пристига в града на тепетата, или се продължава на изток към с. Яворово като се стига в Асеновград.Славе Стоянов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Ученически - Екскурзионно летуване за ученици - Родопи, Планини, информация, история, култура, забележителности в Родопи, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Родопи, снимки от Родопи, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Родопи, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.