Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Ако искате да си починете истински, идете в Борино

Пейзажът е колкото зловещ, толкова величествен и естествен
Пейзажът е колкото зловещ, толкова величествен и естествен
Пътувайки от Пловдив или Смолян за Доспат, на човек му се ще да премине по-бързо през Борино, особено ако знае, че на изхода откъм Доспат дупките по пътя свършват и започва едно наскоро обновено, прекрасно шосе.

Но аз ви препоръчвам да изберете именно Борино за крайна спирка на пътуването си. Защото там наистина ще си починете. Макар че селото не е малко, то е доста спокойно. Особено в къщата на бай Юсеин Кючуков, разположена в горния край и превърната на симпатичен семеен хотел. Докато вечеряте на остъклената тераса на последния етаж, можете да се насладите на великолепния залез и дълго да съзерцавате променящите се цветове на небето над хълма, зад който се е скрило слънцето. Ще почувствате също голямото гостоприемство на българските турци и ще видите с очите си така наречения български модел - спокойното съжителство на християни и мюсюлмани, на българи и турци.

Борино е разположено в източния край на широка планинска котловина. Местните жители отглеждат там картофи и малките им нивички придават особено живописен вид на околността. Мозайката от парцели постоянно променя вида си - ту е кафява от първото разораване, ту зелена и рошава, когато поникнат картофите, ту на жълто-кафяви петна, когато прегорят от августовските жеги, а тревата наоколо е още зелена.

Тръгнете ли на изток, ще влезете в гората и не след дълго ще стигнете до приказна долина. С равно дъно, по което се вие бистър поток и с гъсто обрасли с бял бор склонове. Ако сте любители на силни усещания, можете да продължите надолу по долината и да видите как природата може да "изяде" цивилизацията. Някогашният асфалтиран път на места е "отхапан" от свлачище, на други е затрупан с камъни и пръст. Пейзажът е колкото зловещ, толкова величествен и естествен, природната хармония се възстановява. Това е резерватът "Кастракли".

Тръгвайки срещу течението на потока, ще отидете до хижа "Орфей". Над нея има огромни поляни, гъмжащи от косачи през юли и спокойни през останалото време. Голяма чешма ще ви избави от жаждата и ще ви помогне да си направите закачливо пръскане в лятната жега. Можете да се разхождате и без маркировка, без определена цел. Местността е колкото облагородена - има много пътища, пътеки, беседки, чешми, толкова и дива и спокойна. Човешкото присъствие, ако изобщо го има е ненатрапчиво, неагресивно. Нищо чудно да срещнете заек, елен, дори вълк или глиган. Ако ви се ходи повече, идете до стария римски мост, наречен Кемера. По маркирана пътека от хижа "Орфей" се стига за около 2 ? часа. И не вярвайте, ако ви кажат, че мостът е турски. Сводестата му конструкция е иззидана без грам свързващ материал - само от перфектно подредени камъни - а на север, по склона, ясно личи трасето на каменния римски път, свързвал някога Филипопол с егейските пристанища.

Но красотите не свършват с това. На югозапад от Борино, на 7 километра е село Чала, от което по стръмна пътека за около час се слиза направо пред входа на приказната Ягодинска пещера. В момента се прокарва нова, още по-красива пътека от Борино за ждрелото на Буйновска река, в което е Ягодинската пещера. Разбира се, можете да се пробвате и сами, но вестник "Пътешествие" ще ви информира и предложи подробно описание, когато и този маршрут стане по-лесен и приятен за преминаване.

Как да стигнем?

Най-лесно се стига с автомобил по пътя Кричим - Девин - Доспат.
Разстоянието от Кричим до Борино е около 80 километра, от Пловдив - 120.
Има и автобуси, тръгват от автогара "Родопи" в Пловдив всеки ден около обяд и в ранния следобед (за Девин, Борино и Гоце Делчев).

Къщата-хотел може да приюти до 20 души, като ще ви нахранят, ако си поръчате.
Ако предпочитате сами да си осигурите храната - има от къде да напазарувате.
От Борино с автомобил можете до отидете до язовир "Доспат", до Ягодинска пещера и до пещерата "Дяволското гърло".Явор Стоянов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Ако искате да си починете истински, идете в Борино - Борино, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Борино, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Борино, снимки от Борино, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Борино, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.