Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пловдивска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Фонтанът на първото българско изложение


Копието на фонтана, станал емблема на първото българско земеделско-промишлено изложение от 1892 г., е поставено в централния парк на панаирния комплекс в Пловдив на 12 април 2008 г. Монументът е изработен от скулптора Спас Киричев. „Възстановил съм цялата композиция по скици, снимки и части от оригинала и тя напълно съвпада с първообраза като размери и релефи”, пояснява авторът.

Идеята  за завръщане на фонтана-символ, в най-големия изложбен център на България, като знак за неговата 115-годишна традиция, е на Георги Гергов, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив.

Запазени са фигурата на богинята Деметра, пластичните изображения на птици, украсите. Единствената разлика от оригинала е материалът. Композицията от първото българско изложение, която сега се намира в Царсимеоновата градина, в Пловдив, е направена от чугун, а новата - от бронз. Монументът е висок 4.70 метра, тежи 1 350 килограма и е бъде подчертан, като акцент в парка, с художествено осветление.

Оригиналът на фонтана е дело на италианския скулптор Арналдо Цоки, който е изваял и фигурата на Цар Освободител пред Народното събрание в София.

Спас Киричев е известен монументалист. Сред неговите творби е паметникът на Кирил и Методий в Пазарджик. За международния технически панаир, през септември 2008 г., авторът подготви други два фонтана. „По стил са същите като първия. На тях са изобразени всички видове риби и птици, които обитават езерата и реките в България. Разликата е, че водата тече навътре”, обяснява идеята си авторът. Новите шадравани са с 30 сантиметра по-ниски.Виолета Тенева
Копие на фонтана - емблема на първото българско земеделско изложение в международен панаир Пловдив. Композицията е дело на скулптора Спас Киричев и е изработена от бронз. Висока е 4.70 метра и тежи 1 350 килограма.

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Паметници - Фонтанът на първото българско изложение - Пловдив, Пловдивска област, информация, история, култура, забележителности в Пловдив, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пловдив, снимки от Пловдив, туризъм в Пловдивска област, настаняване в хотели в Пловдив, Пловдивска област; частни квартири в Пловдивска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.