Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Отново и отново в Родопите


Едно от най-магнетичните кътчета на България е Златоград. Никога не казвам, че идвам за последно, ръководейки се от факта, че няма какво повече да видя. Това е място, което ме зарежда.

Тъй като е на 100 км южно от Хасково, обикновено тръгваме около 7 ч. Преди да достигнем Кърджали, спираме да разгледаме каменния град Перперикон. Винаги ми е било любопитно, какво още са открили археолозите. И наистина, за пореден път се изненадваме, че има напредък и в разкопките, и в благоустройството, тъй като в България нещата се движат много бавно. Спомням си, през 2004 година, нямаше път и оставихме автомобила долу, до чешмата. А сега пътят е благоустроен и има паркинг. Тогава срещнахме група италиански възрастни туристи, които се спускаха от хълма и ми стана приятно, че са дошли да видят нещо толково древно, което се намира именно на наша територия.

Хвърлих един поглед и към нивите, където местни хора се трудеха в жегата. Домиля ми, като си помислих, че не сме практичен народ и не използваме ресурсите си като италианците.

Много е приятно да поседнеш на скалите и да наблюдаваш местността, като на длан, а слънцето да те гали. Особено е чувството, като се докосваш до нещо толкова древно, където племена, от най-различен произход, са посрещали деня. Борели са се за насъщния. Кроели са планове, как да се предпазят от враговете си. Гадаели са и накрая, са били полагани в погребалните камери.

Открити са оброчища на траките, водохранилището им, делви и много артефакти, които решаваме да разгледаме в музея, в град Кърджали.

Този път няма да се отклоняваме до село Бели пласт, за да видим скалните гъби. Сега имаме други планове.

Потьом се отбиваме да видим един природен феномен - Каменната сватба до село Зимзелен. Природата провокира нашето въображение с това си творение.

Следваме първоначалния план и към 11 00 ч. сме в Кърджали. След като разгледахме музея, с богата експозиция, се отбихме в храма Св. Йоан - съвременен манастирски комплекс, където служи един от големите радетели на българското православие – Боян Саръев. Тук атмосферата е уникална. Не бива да има християнин, който да не е посетил това място. Отецът извършваше свето кръщение, а ние запалихме свещички, помолихме се за близките си и потеглихме към Златоград.

Много ми харесва етнографския ареален комплекс. Къщите са реставрирани, от времето на Възраждането. Особено е приятно да се види как функционират занаятчийските дюкяни – златар, сарач, дюлгерин...

Най-вълнуващото ми преживяване беше в Старото кафене. Съдържателката ни порази с метода си на приготвяне на турско кафе на пясък. Сякаш изпълняваше ритуал. След като го пригови, тя го постави на табличка и с помощта на метална дръжка въртеше кафетата във въздуха, без да разлее нито капка.

Изпихме кафетата и се потопихме в атмосферата на онова време. Видяхме църквата, първото училище. Опитахме родопските специалитети и се насочихме към село Старцево. Беше ни любопитно да видим фермата за щрауси. Собствениците са невероятно гостоприемни и словоохотливи хора. Гледката, която се откриваше от ранчото, беше просто вълшебна. Птиците бяха много забавни. Накрая си устрихме пикник и опитахме омлет от щраусово яйце. Едно беше предостатъчно за четирима ни.

Приятните емоции за деня свършиха и ни предстоеше връщане у дома.Svetlina <stanio_ti@abv.bg>

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Отново и отново в Родопите - Златоград, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Златоград, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Златоград, снимки от Златоград, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Златоград, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.