Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Пернишка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Градът, в който хората се срещат

Пак на път

Нали навремето хората обичаха много да пътуват. Големият американски писател Джек Керуак написа романа "По пътя" и така изобрази мечтата на цяло едно поколение да изкара собственият си живот в забързано темпо.

Авторът на тези редове, вашият верен репортер не пътува чак толкова много колкото му се иска, но като разбра, че в Перник ще има РЕД кафе реши да не пропуска голямата възможност. Ако знаех, че купонът в града ще протече по този начин изобщо нямаше да се колебая. До Перник се стига лесно, другарки и другари. Само трябва да искаш да стигнеш. Така де, желание трябва, както казваха класиците на философията.

Очаквани срещи

От пернишката гара направо попадаш в центъра на града. Другарят Фукара веднъж правилно отбеляза, че всички градове в страната имат по-красиви центрове от София. Това важи и за Перник. Пешеходният център ми напомни за Пловдив. Само, че тук въздухът е по-остър и ветровете (обичам да пиша за ветровете) си вилнеят доста по-свободно. За капак на всичко и лек дъждец не спря през целия ден да напомня за своенравния характер на времето в Перник, което е в унисон с характерите на перничани.

Та в центъра на града в едно ирландско кафе засякох другарите Цветан Фиков (fikov), Пламен Първанов (pandolini), Адриан Скримов (ADRIANSKRIMOV, но за да е спокойна вселената нататък в текста този млад другар ще присъства с името Набора, за да напомням на всички, че и аз се чувствам набор 1991 г.), както и Християн Даскалов (LePe). Заварвам ги на разгорещена дискусия относно съдбата на бъдещия държавен затворник номер 1 - Цветан Фиков, който в четвъртък направи официален опит да се предаде на властите, но властите май ги достраша от червената му фанелка с надпис "R.E.D" и нито една кука (много се кефя, че на ченгетата в София им викат още със странната дума "ушев") не се появи, за да вкара "долният интригант и боклук" (мисля, че цитатът е автентичен) в панделата. Естествено в кафенето беше и другарят Руслан Йорданов (fukara), който не спря да документира за бъдещите поколения моменти от цялото преживяване в Перник. В това кафене стигнах до извода, че Набора трябва да е бъдещия кмет на Перник, а за LePе оставихме поста - председател на Общинския съвет. Все пак трябва да пазим младежта, тя е нашето бъдеще. Всъщност вашето, аз както отбелязах съм набор 91 и се вписвам в редиците на бъдещето.

Когато не си по работа в Перник, градът изглежда дружелюбен. Понеже от срещи с перничани не успях да го разгледам особено добре, за да ви запозная с местните нрави ще цитирам два велики футболни лозунга, за които Набора и Пандолини ще потвърдят, че са автентични.

Лозунг 1 - "Че Миньоро е отборо най-велик в света!!!!"

Лозунг 2 - "Пернишките хулигани са във София" (градът се мени според географската ширина)

Неочаквани срещи

Докато вървим към РЕД кафето дъждът продължава да си вали, ама то така и си трябва. В самото кафене - неочаквани срещи. Мощна бургаска група, украсена с перлата си - другарката Ани Адамова. Въпреки протестите на бургаския бисер, аз и Пандолини решихме да правим група за нейни фенове, но пък кавалерското чувство може да надделее и да се съобразим с нейното нежелание. Неочакваните срещи обаче ме карат да се замисля за Перник като за мястото, където хора от цяла България могат да се видят като в добра изненада. Сигурно това е част от магията на този град, ако приемем, че градовете притежават магия.
Кафенето се препълни за няколко мига, а пък да не говорим, че с присъствието си ни бе удостоил и Чичо Иво, чиято официална длъжност в БСП е дълга и тежка за изписване, така че ще си я спестя. Пък и смятам това да е клюкарски текст, а не високоинтелeктуална литература. Речта на Чичо Иво няма да цитираме, за да не смутим партийният мир. Не че в нея е имало скандални тези (убеден съм, че съм чувал по телевизора Чичо Иво да казва доста, ама доста по-остри неща). Ще наблегнем само на изразеното му желание РЕД общността по често да коментира истинските и наболели проблеми на обществото, а не да се втурва в неразрешими, люти спорове за това кой е бил прав в идеологическата караница между Троцки и Сталин през 1927 г. (Напълно подкрепям Чичо Иво, но искам да спомена, че от километри се вижда, че Троцки е бил по-прав!).
Не знам защо партия ДПС често бе споменавана по време на срещата. Отдавам го на мащабното присъствие на Пандолини, който бе заел ключово място в центъра на публиката и може би ораторите трудно говореха без рано или късно да се позоват на примери от неговата партия.

За разлика от Плевен

За разлика от Плевен, където вашият репортер изгуби броя на бирите, в Перник той стоя трезвен...

Божичко, дори самият аз не можах да повярвам на горното изречение!!!

Перник by night (миг за поезия)

Перник by night е дори
по-хубав от Перник by day.
Дъжд даже да вали
Who the fuck cares anyway?

Другарят Пандолини

Забелязах, че в Перник нявсякъде познавят Пандолини. Въобще - магическа фигура. Влизаме в някой ресторант и келнерите си счупват краката да го поздравят. Влизаме във фолкдискотека DREAM и диджеят започва: "А сега поздрав за Пандолини и компания". Тръгваме си от дискотеката и дижджеят отново: "А сега поздрав за тези, които си тръгват толково рано". Абе, рано, рано - 4 часа сутринта. В Перник очевидно пак имат особено чувство за време. В хотелите също го познават навсякъде. Не че правя реклама на другарят Първанов, но ви казвам, че покрай него купона тече с пълна сила.

Този текст взе да става много дълъг

Този текст вярно взе да става много дълъг, но трябва да си спомня още няколко неща от Перник. Например танците в дискотеката на майка и дъщеря - Дарси и Звездичка. Честно ви казвам - вече съм суперфен и на двете. Не само, че разбират от коне (област за която знаех единствено, че има някакво си там правило за кръщаване на конете), ами и в танците не останаха по-назад. Който не вярва - да отвори снимките на Фукарата.

Този текст взе да става много дълъг, но все пак трябва да наблегнем и на култовата фигура на Батмано - млад екстремист от Перник, почитател на екстремните спортове, брейкаджия и фитнесинструктор. Получих от него обещание, ако отида в Перник само за две седмици тренировки да сваля биреното си шкембе. Ще поживеем, ще видим. Трябва да наблегнем и на магнетичното присъствие на другарката Галя Асенова и не по-малко магнетичното присъствие на нейната щерка. Абе - роман, трябва да напиша. И вероятно един ден ще го направя. Но сега слагам точката тук и поздравявам горещо всички, които са успели да стигнат до края на този текст. Бъдете живи и здрави!Александър Симов

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Пътеписи - Градът, в който хората се срещат - Перник, Пернишка област, информация, история, култура, забележителности в Перник, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Перник, снимки от Перник, туризъм в Пернишка област, настаняване в хотели в Перник, Пернишка област; частни квартири в Пернишка област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.