Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Врачанска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Вратцата

Античност

Още преди около 6 000 г.пр.Хр. е имало живот по врачанските земи. Местните жители cа се занимавали основно със земеделиe и скотовъдство. През по късен период започват да се занимават и с грънчарство. В село Градешница е открита керамика със специфични надписи, които се смятат за едни от най-старите в Европа. Успоредно с това започва и развитието на медният рудодобив.

В периода около V-IV в.пр.Хр. на територията на днешна Враца се заселва особено войнственото племе на трибалите. През 425 г.пр.Хр. трибалите разбили одрисите, а след това и армията на Филип ІІ Македонски. През 335 г.пр.Хр. воюват и срещу Александър Македонски и тогава се споразумява да бъдат негови съюзници.

Предполага се, че от този период датира и едно от най-големите съкровища, откривани по българските земи и най-голямото тракийско такова, а именно - Рогозенското съкровище. То е открито през 1985 г. Може да се предполага, че колекцията от 165 сребърни съдове е била притежание на местен тракийски владетел от племето трибали. По някои от съдовете са гравирани и различни дарствени надписи, от които се научават имената на различни тракийски владетели и на майсторите златари, които са изработили съдовете. Фиалите имат най-голям дял – общо 108 на брой. Това е два пъти повече, отколкото са всички фиали в музеите в Европа. През VI - IV в.пр.Хр., в околностите на Враца, е имало голямо културно, икономическо и политическо средище, но през ІІІ в.пр.Хр. трибалите претърпели сериозни сътресения нанесени им от келтите, а по-късно през 179 и 168 г.пр.Хр. са разорени от германското племе бастари. Началото на римската експанзия по тези земи започва през 28 г.пр.Хр. Близо 400 г. Враца е част от Римската империя.

Средновековие

През периода на средновековието града носи името Вратица. То е раннославянска форма на умалителното врата, вратичка, вратица, вратца. Това име е израз на самата местност, представляваща тесен планински проход, подобен на врата.

Според легендите при османското нашествие, използвайки естествените възможности на района и здравите стени на крепостта, дълго време успешно се е отбранявал Радан войвода.

В годините на турското владичество Враца е гарнизонно и попътно селище, нееднократно опустошавано и възстановявано. Най-напред е пострадало при влашкия владетел Михай Витяз през 1596 г., а по-късно, в началото на XIX век, по времето на Осман Пазвантооглу, градът става арена на сражение между видинския феодал и султанските войски.

Възраждане

Към края на XVIII и особено през XIX век, Враца се превръща в голям занаятчийски, търговски и административен център. Продукцията му - абаджийство, кожарство и златарство, достига до Лион, Виена, Букурещ и Цариград.

Към средата на 19-то столетие градът наброявал вече 2 500 къщи. Всичко това се отразява и на духовния живот на града. Строят се храмове, училища, красиви къщи. Тук е работил Софроний Врачански.

Град Враца е освободен от турска власт на 9 ноември 1877 г.

Нова история

След освобождението на българските земи от османско владичество през 1878 г. град Враца влиза в рамките на новосъздаденото Княжество България. Той се налага като значим производителен център, в който традиционното занаятчийство прераства в модерна за времето си индустрия.

През 1896 г. е открита в града опитна станция по бубарство - най-старото научно-изследователско учреждение у нас в областта на селското стопанство. Скоро тя е реорганизирана и прераства в Държавна образцова бубарница. Качеството на произвежданата във Враца коприна намира международно признание.

Врачанинът Мито Орозов, на базата на традиционното за града коларо-железарство, създава през 1883 г. предприятие за производство на превозни средства - двуколки, кабриолети, файтони, коли за търговски цели и шейни. Той получава на първото българско изложение в Пловдив през 1892 г. златен медал за своята дейност. Скоро продукцията на Мито Орозов намира широко разпространение не само в България, но и на Балканския полуостров.форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Вратцата - Враца, Врачанска област, информация, история, култура, забележителности в Враца, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Враца, снимки от Враца, туризъм в Врачанска област, настаняване в хотели в Враца, Врачанска област; частни квартири в Врачанска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.