Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Да се знае какво се случи в лето 1876, кога се потъпка и изгори Ново село за народност

Не ще да е била смирена душата на неизвестния писач, оставил горните редове върху пожълтелите страници на Псалтир от църква, в село Скандалото, Троянско. Силен е бил вътрешния му порив, за да може "по кървавата следа в самото лето на събитието" да даде знак, да пренесе през поколения и остави за историята преживяното от балканджиите в барутната 1876 година.

В безпирния бяг на времето, през което е отредено да протичат съдбините на рода човешки, календарът на българската историческа стародавност ни връща отново към кървавото зарево от априлските и майските пожарища отпреди 130 години.

Става дума за една от най-значимите прояви на българското националноосвободително движение през паметната 1876 година - Новоселското въстание в северните склонове на Стара планина. В продължение на девет дни непреклонните балканджии от Ново село, Кръвеник и Батошево с неимоерните усилия защитават единствената свободна българска територия, показват безброй примери на героизъм и саможертва и с кръвта си написват най-славната страница от многолетната история на тоя край. И доказват на света, че попаднали в преизподнята на османския фанатизъм, те предпочитат по-скоро Дантевия Ад на небитието, отколкото мъките и страданията на наложени от другивереца.

Подробностите са известни, противни и величави, срамни зацивилизования XIX век, достойни за пантеона на народната свяст. "Едва ли историята въображението са създали нещо по-ужасно и възмутително от това, което сега става в многострадална България" - пише кореспондента на "Московские ведомости" от Цариград. "Преди седмица - продължава дописката - турци опожарили Ново село, избили жителите му и завършили своите подвизи с такова зверство: като хжанали петдесет девойки, принудително ги обезчестили, след това ги затворили всичките в една къща и живи ги изгорили".

В епилога на борбата тук бе сътворена една истинска драма - удивителна по силата на бликналото патриотично чувство, по морално очарование и завършеност на характерите, по невероятната в размерите и патоса си народна саможертва.

Не бива да противопоставяме едни на други, но винаги, когато отворим дума за храбри герои, велики и самоотвержани патриоти и истнински синове на отечеството, с гпрдост и слава споменаваме имената на Цанко Дюстабанов, Стефан Пешев, Йонко Карагьозов, Тодор Кирков. За нас и пололенията след нас остават и ще останат чужди и далечни голяма част от истинските герои на знаменитата Новоселска република, всички ония, положили костите си в темелите на строящата се сграда на Свободата, за които дядо Вазов обобщаващо изписа: "Кажете ли му: бъди готов, трябва да мреш! - черковата даваше попа си, школото - даскала, полето - орача си, майката - сина си". Онези, които с подвига си озариха пътя на поколенията към истинаката свобода и достойни човешки правдини и заявиха правото си на свободно съществуване, на живот, подчинен и ръководен от законите на християнското православие и морал.

Къде е съхранен, кой е подхранвал този дух през вековете на съдбовни изпитания и невероятни страдания, в които и "камъкът би се стопил", за да може в априлските дни на 1876 г. като птицата феникс, да се изтръгне от юначните гърди и покаже на света, че никой никога не е успявал да постави на колене достойнството на един народ.

Спасила го е вярата, надеждата и гордостта за принадлежност към рода български, а го е подхранвала никъде несъществуваща религия, наречена "жажда за свобода". Религия, канонизирала и обгърнала с ореола на безсмъртието свои герои с навуща и козиняви калпаци, с кремъклии пушки и ръждясали саби и с много, много достойнство, под едно знаме с две ясни прости думи "СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ".

Религия, която ни е необходима и днес, в обърканото "време разделно", да ни свестява, един по един и всички заедно, за да не губим ориентацията във времето и пространството и за да бъдем достойни за поколенията след нас.

Пътнико, ти що стоиш на планинското усое, пред скромния паметник, заради тях, знайните и незнайни, прижалили живот и имот, в момент на християнско смирение и душевно пречистие, отложи си шапката и се поклони - пред теб е символът на Новоселската република. Свий нозе и коленичи, целуни таз свята земя, тя е напоена с кръвта на безчет мъченици, на всички ония, задари които гордо носиш името българин - преди, сега и во веки веков.Евелина Пачникова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Да се знае какво се случи в лето 1876, кога се потъпка и изгори Ново село за народност - Априлци, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Априлци, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Априлци, снимки от Априлци, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Априлци, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.