Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Планини Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

Рила

Мальовица

Връх Мальовица е един от високите в България – 2729 м
Връх Мальовица е един от високите в България – 2729 м

Мальовица е малък планински курорт, разположен в подножието на едноименния рилски връх. Намира се на около 13 км от село Говедарци и на около 27 км от град Самоков. Връх Мальовица е един от високите в България – 2729 м. В този дял на Рила има още няколко високи върха, което го прави привлекателен за скални маршрути и планински походи.

Мальовишкият дял на Рила и по-специално връх Мальовица, е сред най-предпочитаните дестинации сред запалените туристи алпинисти. Тук се намират най-трудните маршрути за скално катерене, с отвесни скали и тежки преходи. Това го прави един от най-предпочитаните от туристите и скалните катерачи.

Хижа Мальовица, както и едноименният курорт, са отправна точка на много пешеходни маршрути из Рила – оттук тръгват походите за рилските хижи Иван Вазов и Рибни езера, както и маршрут до Рилски манастир и прекрасните рилски езера.

В подножието на красивия връх се намира курортът Мальовица, който има няколко писти с различна степен на трудност и съответните съоръжения. Пистите на Мальовица събират много любители на зимните спортове. Курортът не е сред най-популярните, което е причина и за по-ниските цени в хотелчетата му.

Наблизо се намира и село Говедарци, което също разполага с прилична писта. Ако сте решили да изкарате пълноценна и разнообразна ски почивка, може да отседнете в Говедарци или Мальовица и да редувате пистите в селото и курорта с тези на недалечния курорт Боровец. Тук престоят и храната определено ще ви излязат по-евтини, отколкото на Боровец, а условията са също така добри и нищо няма да ви липсва. В района на Мальовица има достатъчно заведения и ресторантчета, с които можете да разнообразявате менюто си.

През лятото курортът е сборен пункт на много планинари, които оттук тръгват по различни маршрути в Рила. В района на Мальовица и Говедарци през лятото е възможно практикуването и на планинско колоездене – тук са изградени много километри трасета, предназначени за този спорт.

Близостта на Мальовица до столицата е голямо предимство за тези, които не искат да остават да нощуват тук - можете да дойдете рано сутринта с колата или с обществен транспорт, да покарате ски, да хапнете по една боб чорба и в късния следобед да се приберете в София.


Мальовишкият дял на Рила и по-специално връх Мальовица, е сред най-предпочитаните дестинации сред запалените туристи алпинисти

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Мальовица - Рила, Планини, информация, история, култура, забележителности в Рила, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Рила, снимки от Рила, туризъм в Планини, настаняване в хотели в Рила, Планини; частни квартири в Планини.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.