Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Бургаска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Каракачаните - черните бегълци

На традиционния събор всяка година пристигат каракачани от Самоков, Карнобат, Карлово, Дупница, Котел, Вършец и др.
На традиционния събор всяка година пристигат каракачани от Самоков, Карнобат, Карлово, Дупница, Котел, Вършец и др.
Каракачаните са населявали Балканите от хилядолетия. В една от най-разпространените и актуални в момента научни теории се развива тезата, че първоначално те са живели в областта Пинтос на Средна Гърция и по-точно - в планинския масив Аграфа, в региона на град Янина.

Каракачаните се срещат от Пелопонес през Тесалия (Средна Гърция) и Северна Гърция до България, днешна Република Македония, Албания, Одринска Тракия, земите на Мала Азия.

Самото название "каракачан" говори за историята на тези прокуденици. Съставено е от двете турски думи "кара" - черен, и "качан" - беглец.

В песните на Омир са открити над 500 думи, които и днес се използват в каракачанския език.

По време на турското робство каракачаните оказват съпротива на поробителите, поради което Али паша (от Янина) ги подлага на масово клане. Тази е причината в началото на ХIХ век те да напуснат земите си и да преминат към полуномадски начин на живот.

Много от каракачанските носии, песни, традиции и фолклор са близки до тези на гръцкия народ и са станали част от гръцкото културно наследство.

Най-твърдо наложилата се теория около каракачаните и тяхното появяване в земите на днешна България е, че още около ХVI в. от подножието на планината Епир, на север към България започва глобално придвижване на пастири, определяни като "каракачани". От ранна пролет до късна есен те обикаляли със своите овце планинските пасища на България. С настъпването на зимните студове отново се завръщали в Южна Тракия. Постепенно започнали да се установяват в българските земи и да стават част от местното население.Георги Кожухаров
Каракачаните са населявали Балканите от хилядолетия По време на турското робство каракачаните оказват съпротива на поробителите Самото название "каракачан" говори за историята на тези прокуденици Името каракачан е съставено е от двете турски думи "кара" - черен и "качан" - беглец В песните на Омир са открити над 500 думи, които и днес се използват в каракачанския език Каракачанката - припозната от бат` Бойко като "Българско овчарско куче"
През годините каракачаните започнали да се установяват в българските земи и да стават част от местното население Много от каракачанските носии, песни, традиции и фолклор са близки до тези на гръцкия народ и са станали част от гръцкото културно наследство Всяка година на традиционен събор се показват различни обичаи от културата и бита на каракачаните На събора се представя каракачански стан, с типичните каракачански колиби, в които са живели в миналото представителите на етноса В началото на ХIХ век каракачаните напуснат земите си и преминават към полуномадски начин на живот Каракачаните са живели в областта Пинтос на Средна Гърция и по-точно - в планинския масив Аграфа, в региона на град Янина

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Кратка - Каракачаните - черните бегълци - Карнобат, Бургаска област, информация, история, култура, забележителности в Карнобат, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Карнобат, снимки от Карнобат, туризъм в Бургаска област, настаняване в хотели в Карнобат, Бургаска област; частни квартири в Бургаска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.