Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Град Доспат - география, история, религии

Тук въздуха не се диша, а направо се пие
Тук въздуха не се диша, а направо се пие

Град Доспат е разположен в сърцето на Родопите, на брега на язовир Доспат. Релефът в региона е планински и самият град се намира на около 1200- 1300 м надморска височина. Зимата тук е мека, пролетта настъпва късно, есента е топла, а лятото е прохладно. В градчето живеят около 3 000 жители и то отстои на 80 км западно от Смолян и на 50 км източно от Гоце Делчев.

Поради стратегическото си местоположение, на свързващо звено между Родопите, Беломорието и Македония, град Доспат е играл важна роля през вековете. Доспат и околностите му крият съкровени страници от историческото минало на България. С благоприятните планински условия, този край е бил гъсто населен още от античността от тракийските племена сатри, а в най-западните склонове на планината, граничеща с Пирин, живеели медите и даите. Край Доспат и до днес съществува местността Даа, която е осеяна с величествени гори, с много горски плодове през лятото и богатство от гъби през есента. Тази местност напомня за живота на тракийското племе Даи. За живота на траките в Доспатския край, говорят запазилите се до днес тракийски могили край село Любча и тракийското светилище на връх Виденица, край село Змейца.

В село Любча народната памет е съхранила спомена за тракийския певец Орфей с името на местността Орфенското. За римското владичество над траките в този край красноречиво напомня запазилият се до днес Римски мост. Скрил в себе си вековните спомени, мостът гордо се издига над река Карджадере. Заслужава си, човек да поспре, да мине през моста и да усети, че и той е частица от от българската история, да стане част от войските на хан Крум и хан Пресиян, които често минавали по него и се били за присъединяването на Родопите към българската държава през IX в.

Самият град Доспат възникнал, като важна стратегическа, военна средновековна крепост, през ХІІІ в. Построена от деспот Алексий Слав - родственик на Асеневци и най-вече верен болярин на цар Иван Асен ІІ. Тук деспот Слав отсядал, пътувайки до основните си резиденции в Мелник и Асеновата крепост (дн. Асеновград). Именно той дава името на града Доспат, запазило се и до днес и непроменено дори през вековете на османското владичество. Днес съвсем оскъдни останки от крепостта се забелязват в местността Хисаря. Дълги години горите около Доспат се наричали Славиеви гори.

Разцветът на българската държава, по времето на цар Иван Асен ІІ, се отразил и в доспатския край. От тук дубровнишки търговци изкупували едър и дребен рогат добитък.

По време на османското нашествие на Балканите, като самостоятелен феодален владетел, в този край се укрепил Крали Марко. И до днес е запазена част от неговата крепост на трудно достъпно място, наричана от местните хора Кралимарковата бърчина. Останал в историята като смел юнак – защитник, неговата сила е била толкова голяма, че "където стъпел, извор ставал" и до днес са запазени Кралимарковското чучурче и Кралимарковския извор.

Днес Доспат е малко китно градче, опияняващо със своите величествени гори и изключително чист въздух, които зареждат с енергия и жажда за живот. Туристи, посетили това прекрасно кътче, в сърцето на Родопите, възкликват: "Тук въздуха не се диша, а направо се пие". Срещата с природата е повече от истинска - един незабравим спомен, който остава завинаги в сърцата на онези, които са успели да открият вратичката на любовта си към природата. Неслучайно хората, посетили Доспат и успели да открият красивите природни пейзажи, възторжено заявяват, че това е Швейцария на Балканите!


Град Доспат е разположен в сърцето на Родопите, на брега на язовир Доспат За римското владичество над траките красноречиво напомня запазилият се до днес Римски мост

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Град Доспат - география, история, религии - Доспат, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Доспат, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Доспат, снимки от Доспат, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Доспат, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.