Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Ловешка област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Драгана - отдалече и отблизо

Драгана има драматична съдба
Драгана има драматична съдба

Историята на едно бунтовно село

Много истории не могат да бъдат създадени, без да трепне в автора чувството на вдъхновение и обич към родния край. Такова е миналото на село Драгана, Ловешко.

Данните за римско присъствие, върху територията на Драгана, са оскъдни. Пробуждането на селото за нов живот започва в средата на ХIX век, като определящ е икономическия, политическия и духовния развой на селото през ХХ век.

Многобройни са примерите, удостоверяващи бурния обществен живот в Драгана през ХХ век, възпитанието на високоподготвена интелигенция, която през различните десетилетия играе важна роля както в развитието на селото и областта, но и в национален мащаб.

Още през 20-те години Драгана дава един от известните общественици на плевенския край - кмета реформатор Атанас Колев. Драгана е родно място и на крупния деец на Земеделския съюз в Плевенско и Ловешко Васил Дочков. С драгански корен е известният футболист от ЦСКА и националния отбор Иван Колев. В село Драгана е родена и председателка на Народното събрание, по време на мандата на ГЕРБ - Цецка Цачева.

Драгана е известно "червено" село още от 20-те и 30-те години на двайстото столетие. Драгана има драматична съдба. Преди 1944 г. е дала 12 партизани, 16 политзатворници и 16 интернирани, след 1944 г. биват арестувани и убити 8 местни жители и още неколцина през 50-те години.

През последните двайсет години на прехода всички избори в селото се печелят от БСП. Впрочем от леви драгански среди се формират личности със заслуги в национален, областен и местен мащаб. Интерес за специалистите фолклористи, езиковеди и етнографи представляват драганските обичаи и празници, описани в краеведски очерк от доц. Йонка Найденова.проф. Чавдар Добрев

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Градове - Драгана - отдалече и отблизо - Драгана, Ловешка област, информация, история, култура, забележителности в Драгана, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Драгана, снимки от Драгана, туризъм в Ловешка област, настаняване в хотели в Драгана, Ловешка област; частни квартири в Ловешка област.
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.