Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

Почивка в Пампорово

Пампорово е разположен в сърцето на Родопите, на 260 км от столицата София, на 85 км южно от Пловдив и на 15 км от Смолян. Пампорово е един от най-слънчевите планински курорти в България – слънчевите дни в годината тук са повече от 240. Климатът е мек, със силно Средиземноморско влияние. Средната годишна температура е 8,5° С, а дебелината на снежната покривка е 140 – 150 см. Надморската височина на курорта е 1650 м, като най-високият връх е Снежанка – 1926 м. За Пампорово не са характерни нито резките промени във времето, нито лавините, така че спокойствието и безопасността ви по време на почивката са гарантирани.

Почти всички ски-писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина е от 1926 м до 1400 м. Туристическият сезон започва през месец декември и продължава почти до края на април.

Заради красивата природа областта се посещава от туристи и през летните месеци.

Връх Снежанка e част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът е в хижа Студенец.

Комплекс Пампорово осигурява възможности за практикуване на зимни спортове от началото на 60те години на 20 век. В последните 5 години ски зоната придобива напълно нов съвременен вид. Разширен е капацитета на част от лифтовите съоръжения и се изгражда нова зона за ски в посока Стойките. Зоната подходяща за практикуване на зимни спортове е разположена около връх Снежанка на 1926 м надморска височина и включва 37 км. писти за алпийски дисциплини, 25 км. писти за дълго бягане, халф пайп писта за любителите на сноуборда, както и множество подходящи места за спускане със шейни. Капацитетът на ски съоръженията е подходящ за обслужване на около 11 600 човека на час. В последните години в Пампорово започна да се развива и още един популярен в САЩ и Европа спорт - моторни шейни ски ду.

Пистите в Пампорово, разположени между 1926 и 1450 м, са подходящи за хора на всякаква възраст и възможности за каране на ски. В Пампорово всеки, независимо дали е начинаещ или експерт, може да намери място, където да се забавлява, практикувайки любимия си спорт. 37 км. писти за алпийски дисциплини са с различна степен на трудност от зелени до черни. Преобладават зелените и сините писти, което го прави подходящ, както за хора, които правят своите първи стъпки на ските, така и за тези, които се опитват да усъвършенстват уменията и техниката си. Експертите имат възможност за избор, но най-трудната е Стената.

Пампорово предлага великолепни условия за практикуване на сноуборд. 6-те лифта и множеството писти го правят изключително подходящ за феновете на този спорт.

През 2004 година в курорта се изгражда и първата в България халф пайп писта, която е истинска атракция за екстремните сноубордисти и тези, които обичат да наблягат на забавлението и триковете.

Този спорт набира и все по-голяма популярност сред младите хора. В сноуборд училището на Пампорово АД са направили първите си стъпки много туристи.

В курорта различни организации предлагат възможности да се разходите сред красивата природа или да се състезавате с приятели с моторни шейни. Този спорт можете да практикувате по множеството полегати хълмове и поляни извън официалната ски зона, тъй като собственика на инфраструктурата и общинските власти се грижат основно за безопасността на гостите в комплекса.

Особено интересни и атрактивни са екскурзиите с моторни шейни, организирани с участието на инструктори, познаващи добре района и провеждащи се след 17:00 часа.

Вече трети сезон в центъра на комплекс Пампорово е отворила врати ледена пързалка, която създава невероятни условия за отмора след уморителния ден по пистите под звуците на приятна музика. Ледената пързалка, разположена срещу Апре ски бара и търговския център на хотел Перелик е мястото, където бащата може да научи своето дете да се пързаля с кънки, детето може да усъвършенства техниката си за правене на пируети или по-сложни скокове,място, където приятели могат да поиграят малко хокей, или просто да се забавляват на усилията си да се закрепят прави върху леда.

При желание от ваша страна може да получите и индивидуални уроци по фигурно пързаляне.Стела Попова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - Почивка в Пампорово - Пампорово, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Пампорово, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Пампорово, снимки от Пампорово, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Пампорово, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.