Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер България Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

За безопасна ваканция

Съвети за родители

През юни започва лятната ваканция за повечето ученици. За децата следващите три месеца са време за игри, забавления, нови запознанства и интересни открития. За родителите, уви, са свързани нерядко с притеснения за сигурността на хлапетата. Дори в малките градчета и селата отмина времето, когато човек спокойно можеше да остави детето да се шляе безгрижно по улиците в компанията на приятелчета, да лети на велосипеда си в състезание с другите "майстори" или да играе до късно вечер на жмичка в съседния двор.

Ето няколко практически съвета на полицията към родителите, за да бъде лятото по-спокойно и щастливо:

 1. Когато, през ваканцията, детето е удома без надзор, а вие сте на работа, то е в опасност при игрите навън. Най-добре е да осигурите контрол и надзор от възрастен.
  Отделете време, за да разговаряте с детето си и проучете къде и с кого ще играе, когато вас ви няма.
  Огледайте заедно с него подходящите места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно движение на автомобили, както и най-опасните места, където не трябва да се играе.
   
 2. Ако детето ви непременно държи да кара велосипед, когато вие отсъствате от къщи, преди да дадете своето съгласие, огледайте заедно с него подходящите безопасни за целта места в квартала – алеи, градинки, затворени за движение улици.
  Уточнете с кои деца ще кара велосипед и поговорете с най-голямото дете от групата, като му гласувате доверие да насочва и контролира по-малките да не излизат на опасните улици с интензивно движение.
   
 3. Недопустимо е дете под 7-годишна възраст да бъде оставяно да кара велосипед, без надзор на възрастен. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Ако няма кой да наблюдава малкото дете навън, по-добре се споразумейте велосипедът да се кара само в присъствието на родителите.
   
 4. Ако в населено място забележите опасна игра на деца на и край платното, която ги поставя в риск да пострадат при пътна злополука, не оставайте безучастни - направете забележка по подходящ начин, като обясните на децата опасността.
   
 5. Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. Огледайте заедно с хлапето си и неговите приятели местата, на които възнамеряват да играят през ваканционните дни, и определете най-безопасните, като им насочите вниманието към най-важното изискване: никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното, преди да са се огледали първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил.
  Дори да им се струва, че автомобилът е далеч, по-добре е да го изчакат и да пресекат чак когато платното е напълно свободно. Обяснете им, че най-опасни са леките автомобили, защото се движат по-бързо от товарните и автобусите.
   
 6. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши. Някои родители дори се гордеят, че малкият им син вече кара мотопед или мотоциклет, без да осъзнават голямата опасност.
  Ако вашият или познат тийнейджър кара мотопед или мотоциклет, без да е правоспособен, той е в голям риск да пострада, независимо че управлява в собственото населено място и близо до него. Особено ако возилото е технически неизправно. Тъкмо в малките населени места, по пътищата и улиците в тях и в близост до тях стават най-тежките катастрофи с такива водачи.
  Не забравяйте, че скутерите са всъщност мотопеди и за тяхното управление се изисква правоспособност (категория М) и ползване на защитна каска. Направете всичко възможно да не позволявате на неправоспособни малолетни и непълнолетни да карат. Ако не е по силите ви, потърсете съдействие от полицията чрез телефони 166 и 112, за да предотвратите потенциално нещастие.
   
 7. При превозване на малки деца в автомобила спазвайте непременно законовото задължение да ползвате за това обезопасителни системи за деца (седалки и столчета).


форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Ученически - За безопасна ваканция - информация, история, култура, забележителности в , балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в , снимки от , туризъм в България, настаняване в хотели в , България; частни квартири в България.
© 2000-2019 Journey.bg. Всички права запазени.