Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
България
версия за печат на принтер Смолянска област Карта на БългарияИзбор по карта
Търсене

България

На ски в Чепеларе

Узунската къща
Узунската къща

Потъналото в градини и цветя планинско градче Чепеларе е разположено живописно по двата бряга на река Чая. Вековните гори, из които се носи родопска песен, тучните високопланински пасища и бистрите води на реката пазят духа на древната Родопа. Сегашното селище е основано през 1705 год., когато Бельо кехая решава да си построи тук къща.

Само на един километър от града се намират две ски-писти - "Мечи чал 1" с дължина 3200 м и "Мечи чал 2", дълга 5200 м, които са между най-добрите алпийски трасета в Европа. Пистите се обслужват от двуседалков лифт с капацитет 800 души на час.

Чепеларе е и интересен етнографски и фолклорен резерват. Тук е съхранена уникалната родопска архитектура (Узунската къща и къщата на Стою Шишков), а изкусните майсторки на губери, китеници, козяци и родопски черги продължават да радват и до днес ценителите на народното творчество.

Семейните хотела в Чепеларе са готови да ви посрещнат през всяко време на годината. Общият им капацитет е над 500 гости на ден. Може би ще решите да останете тук? Да покарате малко ски или да тръгнете по стръмните планински пътеки към някой връх?

Направете го - няма да съжалявате!Жанета Кирова

форум на пътешественика
Няма мненияИзпрати на приятел Изпрати на приятел


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | България Планински - На ски в Чепеларе - Чепеларе, Смолянска област, информация, история, култура, забележителности в Чепеларе, балнеология, екопътеки, маршрути, спорт в Чепеларе, снимки от Чепеларе, туризъм в Смолянска област, настаняване в хотели в Чепеларе, Смолянска област; частни квартири в Смолянска област.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.