Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Кипър 

Населено място: 

Планината Троодос

Величествената планинска верига Троодос заема по-голяма част от западен Кипър. Планината предлага на туристите прохлада и идилични часове, прекарани в дълги разходки сред боровите гори през лятото, и ски спортове през зимата. Тук изобилстват луксозните зимни курорти. Много са и византийските църкви и манастири, разположени по високите върхове на планината или сгушени в подножията й.

Още от древността областта е известна като едно от средищата на византийското изкуство. Дълго време тези планини са единственото убежище за местното население, което търси закрилата на природата, когато е застрашено от жестоки завоеватели. Именно тук то успява да съхрани своя национален дух и богатата си душевност.

Областта се разделя на няколко местности, всяка от които има собствен облик и уникален чар.

Питсилия може да се сравни с райско кътче. Тук малките селца са се сгушили по склоновете на планината сред лозята, овощните градини, бадемовите дървета, лешниците и красивите диви цветя.

В равнината Солея (равнината на ябълките) са разположени множество живописни планински селища. Едни от най-известните са Галата и Какопетрия, които са прекрасни курорти, предлагащи на посетителите както хотели от висока категория и ресторанти, така и най-изящните образци на националната архитектура. В село Галата има 4 църкви, които датират от 16 в. Рисунките в тях са в италовизантийски стил и представляват голям интерес от историческа гледна точка.

Тук е разположена и Красочория - равнината на гроздето. Тя се намира от южната страна на планинската верига. Местното население е съхранило древните си традиции и все още по-голяма част от хората се занимават с отглеждане на грозде и винарство. Това е районът, където се произвежда най-ароматното местно сухо червено вино. В местността се е сгушило и живописното селце Омодос. Тук по древен обичай всяка година през август се организират пищни фестивали на виното.Златка Борисова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.