Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Англия 

Населено място: 

Ресторант Сейнт Джон

Готвач мами елита в Лондон с шкембе

За непосветените готварските специалитети на Фъргъс Хендерсън са направо стряскащи. "Ужас", възкликват те, когато чуят, че за обяд сте хапвали свинска глава с карамфил, а за вечеря - шкембе с лук. Понякога в ресторанта му "Сейнт Джон" в лондонското сити влизат хора, които не знаят нищо за менюто. Тогава става интересно. Някои бърчат носове, като не намират в менюто пушена сьомга, и тръгват да търсят най-близката пицария. Другите просто сядат и си поръчват.

"Такива хора първо са напрегнати. Някои от тях са чували, че кухнята ни е добра и като четат менюто, се питат защо ли", казва 41-годишният майстор Хендерсън. "Но като опитат храната, всичко се променя. В това е удоволствието и за нас. Менюто ни не е направено, за да бъде някакво предизвикателство, а за да доставя удоволствие", казва той.

Той е майстор на карантиите. "Не позволявайте думата шкембе да ви спре, оставете се чарът на ястието да ви завладее и му се наслаждавайте като всички, които винаги са обичали да го хапват", пише Хендерсън в книгата си Nose to Tail Eating.

Патешките сърца и свинската главичка са другите му специалитети.

През 2004 г. ресторантът "Сейнт Джон" празнува десети рожден ден и през това време успя да се превърне в нещо като модерна институция.

Сред редовните посетители там са танцьорът Майкъл Кларк, Браян Фери, Мадона, Кейт Бланшет.Рейчъл Кук


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.