Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Англия 

Населено място: 

На края на Британия

Доисторическите каменни статуи
Доисторическите каменни статуи
На халба "тъмно" в претъпкания бар на Тинтеджъл
На халба "тъмно" в претъпкания бар на Тинтеджъл
Пензанс - цветната градина на Англия
Пензанс - цветната градина на Англия

Безбрежните дълбини на Атлантика се сливат с воала на пусти поля

Романтичното пътешествие на "края на света", в страната на легенди за магьосници и феи, за рицарите на Кръглата маса и пирати, за великани и друиди, ще ни доведе на полуостров Корноул, намиращ се на самия край на Западна Англия.

Климат и ландшафт

Недалеч от бреговете на Корноул в Ирландско море завива гигантското топло течение Гълфстрийм, поради което на полуострова и близките острови Сили климатът е топъл, влажен и дъждовен. Местните жители се шегуват, че Корноул е истински чистник, всеки ден взема душ, а по празниците - по два пъти.

Скалистите брегове на юг са насечени от заливи. Гранитните скали, напомнящи зъби на дракон, огънатите от ветровете върби и безкрайните тревисти поля съседстват с уютни зелени селца и курортни градчета.

Девствена природа

Дартмурският национален парк е мястото където са е развило действието от "Баскервилското куче". Никъде другаде в Англия няма такова изобилие от доисторически паметници. Буквално на всяка крачка може да срещнете останки от каменни кръгове, долмени и свещени камъни на друиди. Торфената пустош и огромните поля още повече подчертават суровата красота на причудливите гранитни масиви, напомнящи творенията на приказен великан.

Цветната градина на Англия

Така наричат курорта Пензанс, разположен в края на юго-източна Англия. През пролетта тук цветята разцъфтяват най-рано от другите райони на острова. Старинните имения на Корноул напомнят по-скоро на приказни замъци и всеки непременно има градина, в която всевъзможни цветове се затъмняват един друг с очарователната си красота.

Спомен за Бретан

По време на отлив обширните плажове на Пензанс се свързват с пясъчен полуостров със скалата, над която се извисява бенедиктинското абатство Сент-Майкълс Маунт. От другата страна на Ламанш, в Бретания, се намира неговият брат близнак - възпят от Клод Моне и импресионистите на Сент-Мишел.

На края на Земята

Вече много десетилетия в селцето Сент-Ивс живее колония от художници. Именно тук пейзажистът Търнър уловил играта на цветовете, светлината и сенките, така блестящо пресъздадени върху знаменитите му платна. Картинната галерия на Сент-Ивс се счита за една от най-добрите в Англия. Но най-посещаваното място от туристи е селцето Тинтеджъл. Тук на отвесна скала над морето се намира замъкът на легендарния крал Артур. По крайбрежието са разпръснати множество рибарски селца с тесни влажни улички и спретнати бели къщурки. "На края на Британия" в градчето Ланд Енд се стичат хиляди туристи за да разгледат доисторическите каменни статуи.Владимир Димитров


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.