Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Хавай 

Населено място: 

Джеймс Кук стъпва на приказните острови на 18 януари 1778 г.

Джеймс Кук открива островите търсейки път към Атлантическия океан между Аляска и Сибир
Джеймс Кук открива островите търсейки път към Атлантическия океан между Аляска и Сибир

През 1773 г. англичанинът първи пресича Южния полярен кръг

През XVIII век английският мореплавател Джеймс Кук прави три околосветски пътешествия и открива много острови в Тихия океан. В хода на първата експедиция, която предприема в периода 1768-1771 г. с кораба "Индевър", той дава яснота за местоположението на Нова Зеландия, Големия бариерен риф и източното крайбрежие на Австралия. При второто пътешествие, този път с "Резолюшън", той се опитва да намери Южния континент, достига 71 градуса южна ширина, но не намира земя. Така обаче Джеймс Кук става първият откривател, прекосил Южния полярен кръг. С третата експедиция (с корабите "Резолюшън" и "Дискавъри") той открива приказните Хавай, част от крайбрежието на Аляска и поредица заливи.
17 януари 1773 г. се счита за датата, когато Джеймс Кук първи пресича Южния полярен кръг. Това е линията, която разделя полярната област от умерената зона. Намира се на 66,5-ия градус, южна ширина.

Едно от многото открития на Кук - Хавай, са 50-ият щат на САЩ. Това е островна верига от 137 парчета земя в Тихия океан с обща площ 16,6 кв.км. Повечето от тях са необитаеми, осем са по-големи и всички са вулканични. Много преди Джеймс Кук да ги открие, тук се заселват първите жители - полинезийците. Това става през II в. и VI в., като те достигат до райското кътче, преплувайки с канута разстояние от около 5000 км. Съдовете им са доста примитивни с платна от листа, а самите лодки са направени от кокосови палми.

Следващата вълна от заселници приижда през XI в., когато към Хаваите се отправят таитяни. Между отделните племена непрекъснато избухват войни за надмощие.

На 18 януари 1778 г. Джеймс Кук открива островите, наричани още Сандвичови. Както повечето географски разкрития и това става съвсем случайно, тъй като целта на пътешествието е да се намери път към Атлантическия океан между Аляска и Сибир. Има и предположение, че испанецът Хуан Гаетано акостира на Хавай далеч преди Кук - през 1527 г. Освен че развива разменна търговия с местните жители, като им предоставя свине, кози и разни продукти, за съжаление, Кук и неговите подчинени пренасят сред хавайците и венерически болести. През следващите 80 години над 300 000 души загиват от половата зараза.

Кук обаче се връща в това райско кътче през 1780 г. и по случайност акостира в едно от свещените места на Хавай, където населението го взима за божество. Скоро обаче местните разбират грешката си, след като Кук прави опит да покори острова с оръжие. Туземците убиват Кук и част от хората му и ги изяждат.Антон Дойков


форум на пътешественика
1 мнение


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.