Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Хавай 

Населено място: 

О'аху рай в рая


Ако има рай на земята, то това е Хавай. Неслучайно именно тук фотографите предпочитат да заснемат най-красивите жени на света. Неслучайно именно на Хаваите летуват най-богатите и известни хора в света. Въпреки, че честно казано по островите има места, които може да си позволи и обикновен американец със средна заплата.

Хаваите са архипелаг, състоящ се от 122 острова в Тихия океан. Най-големият се нарича Хавай. 14 са необитаеми. Общата площ, която всички те заемат е 16705 кв.км. От Сан Франциско ги дели 3700 км водно пространство. От 1959 г. архипелагът е 50-тия щат на САЩ.

Раят в този земен рай е островът със странното име О'аху - трети по големина в архипелага, но най-красивият. На неговата територия се намира столицата на щата Хонолулу. Произходът му е най-вече коралов и вулканичен. Постоянните жители са над 1 млн. - полинезийци, японци, филипинци, китайци, американци, португалци, испанци, руснаци, немци, норвежци, австрийци, италианци, африканци и т.н.

Най-добрият период за разходка по тези места безспорно е... цялата година. Просто там лошо време рядко се улучва. А и всеки сезон предлага различни забавления. О'аху през зимата например е рай за сърфистите. Иначе всички острови предлагат изключително спокойни и чисти плажове. А и температурата през цялата година е постоянна. По островите има безброй красиви места. Само в Хонолулу те са няколко. Паркът „Капиолани"е идеален за малки момиченца, а и за техните майки. Там децата се учат да правят характерните за Хавай огърлици от цветя.

Тези гердани са запазената марка на островите. Всеки турист неизменно бива закичен с един такъв и не го сваля дори, когато се шляе безметежно по улиците. Какво още не бива да пропускате, ако случайно сте от късметлиите, тръгнали за Хонолулу? Прочутата плажна ивица Уайкики, разбира се.

Хонолулу е най-интригуващият мултиетнически град. В него може да срещнете най-различни култури и религии - от християни през мюсюлмани до будисти. Освен това тук по доста интересен начин съжителстват старите традиции и новите тенденции.

В Хонолулу Западът среща Изтока, или обратното ако щете. Това го е изрекъл преди много-много години Съмърсет Моъм.

Уникална е и кухнята. Според капацитети в тази област, такава няма никъде по света. А причината е отново в стълпотворението на различни култури.

Ако искате да се откъснете от градския шум, то трябва да се качите на кон и да предприемете пътуване из острова. Или пък да се повозите из лагуните в типична хавайска лодка. А може да изкачите някой връх, от който се открива прекрасна гледка или просто да се включите в нощен полет с балон. За всеки има по нещо.Радослава Рачева


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.