Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гренландия 

Населено място: 

Северното сияние и среднощното слънце


Северното сияние се наблюдава целогодишно, но е най-впечатляващо през есента. През м. Март също се вижда добре, но "изчезва" през летните нощи. Най-добре се вижда при ясно и тъмно нощно небе. Появява се на височина от около 100 км и е под формата на падащо перде или на ярки точки, разпръскващи се във всички посоки. Бяло, Жълто, зелено и червено преминават през тъмното небе като вечен бърз вихър. Гледката е невъобразима.

Среднощното слънце е още едно от изключително красивите явления в Гренландия, което се наблюдава на север от полярния кръг. Светло е почти през всички часове на денонощието, в зависимост от това колко по-далеч на север сте. Например, в Уумманнак, слънцето не залязва от 16-ти май до 28-ми юли и през това време "естествените" методи за отчитане на дните и часовете са безполезни. Светло е през цялото денонощие.

Среднощното слънце е състояние на духа. То няма друг смисъл. Можете да оставите часовника си в куфара. Денят няма край. Децата карат ролери по улиците посред нощ и слънцето свети в лицата им. Малки моторни лодки излизат от пристанището. Групи хора седят по скалите и се наслаждават на незалязващото слънце.

Зимният мрак е компанията на среднощното слънце и е също толкова очарователен. Седмици наред слънцето не изгрява над хоризонта. Пейзажът е бял поради снега и замръзналото море. Звездите, луната и северното сияние осветяват снега. Светът става реален и нереален като сън.Андрей Цеков, УНСС - спец. Туризъм


форум на пътешественика
3 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.