Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гренландия 

Населено място: 

Снежният фестивал в Нуук


От снега към изкуството

Снегът и ледът са част от ежедневието в Гренландия. Снегът винаги е бил използван за различни цели, освен ските и правенето на снежни топки и снежни човеци. Правенето на снежни скулптури, като изкуство, е нещо доста ново в Гренландия. Огромни снежни блокове се превръщат в невъобразими скулптури за 4 дни. Първият снежен фестивал в Гренландия е проведен през 1994. Нгов създател е Тегнештуен Нуук, ръководен от архитект Петер Барфоед. От 1994 всяка година през месец март се провежда снежният фестивал в Нуук, тъй като тогава има много сняг и температурите са около -10 to -15°C и скулптурите не се топят. През периода обикновено времето е слънчево, но слънцето все още не е достатъчно силно. Фестивалът се провежда през третата седмица на март и е истинска атракция за целия град.

На екипите участващи в състезанието се предоставят блокове сняг с размери 3x3x3 м и скулптурите им придават причудливи форми. Много са участващите групи от Гренландия на снежния фестивал в Нуук – обществени дружества, образователни институции, частни компании, цели семейства и отделни индивиди. Много малко от тях са действително скулптори или художници. Отбори от САЩ, Канада, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и др. участват ежегодно в снежния фестивал в Нуук. Идеята да се канят чуждестранни участници е да се обменят идеи и опит и да се черпи вдъхновение.

Много от снежните скулптури представляват фигури от митове и легенди и неодушевени предмети. Вечер скулптурите се осветяват. Светлините и сенките стават още по ясни и видими. Гледката е неимоверно красива и подтикваща въображението и ума към размисъл. На четвъртия ден се раздават наградите за най-добра фигура и предмет.Андрей Цеков, УНСС - спец. Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.