Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Франция 

Населено място: 

Алп д'Юез

Тук е най-дългата писта в света
Тук е най-дългата писта в света
След ските можеш да разпуснеш в топлия басейн пред хотела
След ските можеш да разпуснеш в топлия басейн пред хотела

Слънчевият остров във френските Алпи

Алп д'Юез е не само етап от колоездачната обиколка "Тур дьо Франс", но и курортът с най-дългата ски-писта в Европа. "Слънчевият остров" е малко необичайно название за зимен курорт, но така всички наричат Алп д'Юез.

Макар да се намира дълбоко във френските Алпи, той е лесно достъпен както по въздух, така и с кола, на половин час от Гренобъл. До Алп д'Юез можеш да пристигнеш лесно и от летищата в Милано, Женева и Лион. Малка авиоплощадка позволява целогодишно ползване и на аеротаксита.

Сред многобройните и реномирани алпийски курорти Алп д'Юез се отличава със своите над 300 слънчеви дни в годината. Разположен на високо плато, курортът е облян от слънцето остров сред мъглите в низината. И макар температурите да се ниски, рядко се налага да сваляш слънчевите очила.

Добрите условия за ски обуславя самата планина - рядко съчетание между лесните писти, които се намират в ниското, и завидната височина, на която са "черните писти". Денивелацията е наистина респектираща - 2210 метра е разликата между финала на най-ниската писта "Ла фар" и старта на "Ле гранд рус".

Това е една от причините курортът да бъде популярен не само сред добрите скиори. Тук много лесно се научаваш да караш ски, защото пистите са естествено разположени в градация според трудността.

А писти има - над 230 километра, всичките обозначени, идеално поддържани и обезопасени! Могат да се обходят чрез система от лифтове - седалкови, кабинкови чинийки и влекове, които засега са 87.

Най-дългата ски-писта в Европа - "Серен", се вие цели 16 километра, а за любителите на екстремните усещания е задължително спускането по "Шато ноар" и "Ла фар", защото час и половина не се налага да ползваш лифт.

Двадесет маршрута са подготвени и обезпечени за любителите на "карането извън писта". А за да няма търкания между скиори и сноубордисти, за последните са изградени "скокчета" и улеи, които само те използват.

Макар и височинен курорт, в Алп д'Юез работят 700 оръдия за сняг. Затова и там първи отварят пистите - 1 ноември. Активният зимен сезон е почти 6 месеца, през които курортът продава 1,7 милиона ски/дни.

През последните години новост тук са скиорите от Унгария, Полша и Чехия. След тазгодишното посещение на френския президент Жак Ширак в Китай се очакват и първите китайци.

Инфраструктурата на комплекса е съобразена изцяло с екологичните изисквания - паркингите на хотелите са подземни, а прихождащите скиори оставят колите си извън комплекса. Идеята е през целия престой да нямаш допир с цивилизацията - изчезнали са от полезрението всякакви превозни средства. А хотелите са изградени така, че само като излезеш, слагаш ските и си в непосредствена близост до първия лифт. Това е едно от главните предимства на курорта - придвижването става само със ски.

Директор на курорта от две години е Жан-Луи Леже Матей, който в своята страна е считан за един от големите експерти в тази област. Управлявал е комплекси в Швейцария, създал е най-елитния зимен курорт в Андора, минал е през Тин и Куршевел. Амбицията му е да направи от Алп д'Юез един по-различен ски-курорт, в който е приятно не само времето за спорт, но и оставащите часове. Разказва разпалено за идеята да се обедини в една ски-карта достъпът до всички ски-съоръжения в комплекса. Системата "Виза-Алп" позволява на всеки скиор безпроблемно да циркулира по всички писти в района и да се възползва от още 25 вида развлечения. Той счита, че понякога запълването на свободното от ски време е по-важно от шестте часа, които средно на ден се прекарват на пистите. Затова курортът разполага с плувни басейни, тенискортове и зимна пързалка, може да се научите да карате кола и мотор по заснежени и заледени терени, да поиграете скуош или да послушате органа в катедралата. Нощното каране е също една от предлаганите атракции.

За да се получи наистина добър продукт, е нужна пълна хармония между местни власти, курортна управа и частните инвеститори. Даже и най-малката промяна се обсъжда от специална комисия, в която влизат представители на всички субекти, които оперират на територията на курорта. Старанието на всички е ски съоръженията да се изграждат така, че да не се забелязват и да осигуряват максимална безопасност. Всяка нощ 35 огромни ратрака заглаждат терена така, че планинските полицаи, които наблюдават за реда по пистите, да имат по-малко работа.

Според специалистите в бранша категорията на един ски-курорт се определя от съотношението между легловата база и капацитета на извозване за 1 час на лифтовете. Този коефициент за Алп д'Юез е 1:3, иначе казано - 32 хиляди легла и 93 хиляди туристи на час.

Като най-труден етап от колоездачната обиколка на Франция Алп д'Юез е много популярна дестинация и през лятото. Тук идват запалени катерачи, алпинисти и естествено любители на велоспорта. Предаван директно по десетки телевизионни канали по света, този етап на "Тур дьо Франс" събира над милион запалянковци, обградили плътно от двете страни сивия асфалт, който пълзи като змия на припек нагоре, към билото.Анна Драганова, снимки авторът


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.