Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Бермуди 

Населено място: 

Административен, търговски, развлекателен и пазарен център

Хамилтън – пристанищен град, столица на Бермудите – наречен е на името на Хенри Хамилтън, британски лейтенант губернатор и губернатор от 1788 до 1794. Той е роден в Дъблин, Ирландия през 1734, четвъртото от седем деца, със шотландска кръв и наследник на шотландски благороднически род, дори близък родственик на шотландската кралица Мери.

Албуй’с поинт
Малък красив крайбрежен парк, в близост до фериботния терминал, достъпен и за инвалиди. Предлага панорамни гледки към пристанището на Хамилтън, големите пътнически туристически кораби през периода от април до ноември, товарните кораби и държавните фериботи. Яхтите са неразделна част от флота на Бермудите. Яхт-клубът е особено красив по време на ежегодния парад на лодките, провеждан през декември, малко преди Коледа. От тук до градския съвет срещу заплащане може да се стигне и с малките туристически открити авто-влакчета, които спират и на други забележителни места между двете спирки.

Атлантис
Луксозен осем етажен комплекс с 68 апартамента, включващ 1 и 2-стайни, завършен през 2003, между улиците Виктория и Дъндоналд. Те се продават само на жители на Бермудите. Те са с площ от 65 до 105 кв.м и са оборудвани по последна дума на телекомуникационната техника и технологии. Разполагат и с плувен басейн, спортна зала, плаж и ресторанти. Построени са от бившия министър-председател сър Джон Суон, който има и други имоти.

Барс Бей Парк
В рамките на града, в дясно от пристанището се намира и аква паркът. Той е малък, но много живописен. Подходящ е за пикник, на зеленината в близост до водата, под сянката на големи клонести дървета. Паркът е достъпен и за инвалиди, но пътят към него е много натоварен, затова пътувайте във времето преди мръкване или през почивните дни. Предлага красиви гледки към Уайтс Айлънд, към пристанището и преминаващите туристически и товарни кораби. Чудесно място е и за наблюдение на ежегодния парад на лодките по Коледа.

Исторически музей на Бермудите
Той няма електронен адрес или уеб сайт, тъй като не използва компютри, няма и факс. Но получава годишна правителствена субсидия за да предоставя информация на посетителите на място или по пощата или по телефона. Той е на 105 години, регистриран е под № 191 за получаване на средства от благотворителност и получава значителни средства. От 1955 г., той заема целите приземен и първи етаж от историческата сграда "Пар ла вил" на ул. Куиин в Хамилтън. Посещава се безплатно от жители на Бермуда и туристи, но дарения се приемат с благодарност. Там редовно се провеждат отворени срещи. В три от залите са разположени най-интересните и уникални експонати. За съжаление са изложени само няколко картини, тъй като за да ги съхраняват в подходяща среда и да ги запазят, те са предадени на съхранение в Архива на Бермудите, държавна агенция, намираща се в друга част на града. Но пък може да се види оригинално писмо от 1775 от Джордж Вашингтон с искане към жителите на Бермудите за помощ по набавянето на барут по време на Гражданската война. В музея се продават и някои необикновени книги, свързани с историята на Бермудите. Тук може да се види и забележителна сребърна колекция от много стари времена, когато местните занаятчии са претопявали сребърни монети за изработката на предметите, тъй като на острова не се добива сребро. Например часовникът от 1790 е едно изящно творение и истинска антика. Има и едно английско пиано, изработено от известен производител на пиана и изложено в Лондон през 1850, което никой не знае как се е озовало на Бермудите. Може да се видят и оригинални портрети на адмирал Джордж Самърс, основател на Бермудите и жена му лейди Самърс, рисувани през XVII в.

Национална галерия на Бермудите
В градския съвет и в центъра за изкуства на ул. Чърч има прекрасно място за посещение от почитателите на изкуството. Но за сметка на това пък периодичните изложби и постоянната колекция от 4 елемента са изключителни. Европейското изкуство включва творби от около 4 века – на Рейнолдс, Генсбъроу, Ромни, Мурильо, Уилсън. 23 африкански скулптури от Ню Йорк Пърлс колекшън, закупени от или подарени на жителите на Бермудите. Мебели, изработени от кедър, на изплащане или от частни колекции. Съвременно изкуство, скулптура и фотографии.

Национална библиотека на Бермудите
По инициатива на губернатор Уилиям Рейд, пристигнал през 1839 г., библиотеката първоначално била разположена в източната стая на приземния етаж на тогавашната митница на ул. Франт. По-късно била преместена в Колониалния секретариат, а днес е в сграда Кабинет. Губернаторът започнал с колекция от книги от  1839 г. Това била първата обществена библиотека на Бермудите. Първоначалният списък включвал 276 заглавия. Редките издания са първото издание от 1624 на Обща история на Вирджиния от капитан Джон Смит, Ню Ингланд и Самърс Айлс (алтернативното име на Бермудите). Други бермудски книги, от местни и чужди автори, вестници от 1787,които са на разположение на читателите през работното време на библиотеката. Подвижна библиотека посещава всички райони на Бермудите.

Сграда Кабинет
Построена през 1938 г. за нуждите на Колониалния секретариат. Там се намират офиса на Примиера, някои висши служители и Сената. Посетителите имат достъп само по време на сесии. Тук могат да се видят оригинални маслени пейзажи от Бермудите, рисувани през 17 век, портрети на крал Джордж III (1760 - 1820 г.) и  кралица Шарлоте от дворцовия художник Алан Рамси. Президентите Айзенауер, Кенеди, Никсън и Буш, Министър председателите на Великобритания Макмилан, Хийт и Тачър, кралица Елизабет, принц Филип и принц Чарлз, седящи на кръгла маса.

Катедралата Света Троица
Тя е построена в готически стил от шотландския архитект Уилиям Хей от Единбург. Тя е най-близката англиканска и епископска църква в околността, на разположение на туристите и бизнес посетителите. Има поне по една англиканска църква във всяка от общините. Адресите им се публикуват в ежедневниците и в съботните издания. Посещението на катедралата е безплатно, но за катедралната кула таксата е $3 на човек и е отворена от 10 сутринта до 2 следобед. Билетите се купуват от катедралния магазин.

Катедрала Света Тереза
Седалището на Епископа на Римо-католическата църква на Бермудите, построена през 1927 година в испански мисионерски стил от бермудски варовик, на мястото на стара църква, изгоряла до основи. Отворена е за посещение от всички, които живеят на острова или го посещават като туристи или летовници.

Ул. Парламентарна
На нея се намира юридическата част от управата на Бермудите, където са разположени главната прокуратура, главната адвокатура, върховния съд, апелативния съда, магистратите и помощния персонал. Те са независими от правителството на Бермудите. Съдът е разположен на ул. Парламентарна, в сградата на старата поща. Върховният съд и Апелативният съд заседават в сградата на Сесиите на ул. Парламентарна. Върховният съд е имал три първоначално, сега има 4 и ще възприеме 5 съдии. Повечето от тях не са от Бермудите. Главният съдия и други служители на съда носят перуки и тоги. Апелативният съд има 6 съдии. Съдът е отворен за посетители по време на заседания. Дните на заседанията и членовете на съда се обявяват. Съгласно закона за съдиите от 1971, списъкът на легитимните съдии се публикува периодично. Някои биват изключвани от този списък, ако са или са били полицейски служители.

Карети
Всеки работен ден или по предварителна уговорка, тези прекрасни старомодни "Двуколки с пискюли на покрива" са на разположение за наемане от посетителите. Кочияшите обикновено носят каски, но при специални случаи като обиколки по време на медения месец или сватби на Бермудите, когато карат булката и баща й, те слагат цилиндри и смокинги. При ежедневните обиколки из града те коментират и гледките и се изявяват като екскурзоводи. Конете ходят бавно и разходката е приятна, освен ако няма улични задръствания.

Часовникът Финикс
Тази известна градска забележителност се намира на ул. Рейд. Часовникът е внесен от Бостън, Масачусетс, през 1893 г. от търговеца-часовникар Дънкан Ду. Той рекламирал стоката си с натруфения часовник, някога принадлежал десетки години на аптеките Финикс. Години наред той е бил на друга улица – Куийн стрийт. Между другото производителите му в Бостън са все още в бизнеса.Андрей Цеков, УНСС - спец. Туризъм

Пристанището Главната улица

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.