Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Перу 

Населено място: 

Коката - единственото препитание за фермерите на Перу


Откакто се помни, Леандро Вераспа се опитва да свърже двата края, бере плодове или събира семена в полята, разхвърляни отвъд тази зелена речна долина в централната част на Перу. Сега, на 24 години, най-после е успял да си намери сигурна работа. Жъне една особена реколта - листата на кока, южноамериканския храст, който съдържа основния елемент за направата на кокаина. Така изкарва достатъчно пари, за да изхранва жена си и детето си.
   
"Из този район на Перу това е най-добрата възможност за работа", казва Вераспа пред Марко Аквино от агенция Ройтерс.

Известно е, че Перу е вторият най-голям производител на кокаин в света след Колумбия. И тук, в Долината на мусоните(Valle del Monzon), в условията на влажен климат и съкрушаваща бедност се отглежда повече от една трета от суровината. По данни на ООН миналата година от перуанските кока плантации са излезли над 280 тона кокаин - най-голямото количество от десет години насам. Смята се, че причина за това е подкрепена от Щатите офанзива за унищожаване на производството в съседна Колумбия. В резултат обаче малки лаборатории масово започнаха да изникват в Перу и Боливия.
   
През 90-те години на миналия век много местни селяни, наричани cocaleros, изоставиха отглеждането на кока, защото тогава продукцията рязко се обезцени. Но сега отново се връщат към тази типична за страната култура, защото за мнозина тя се оказва единственият начин за препитание.
   
Зеленеещи се кока насаждения се простират отвъд платата, между две планини в тази долина на ръба на амазонската джунгла. Около 10 хиляди селяни отглеждат кока тук, като продават малък процент от продукцията си легално според облекченията, предвидени в държавните закони.
   
От векове фермерите дъвчат листата на растението, за да притъпяват острия глад, който съпътства ежедневието им. Освен това по високите части на страната местните жители и туристите ежедневно пият чай от запарени листа, който пък помага за преодоляване на височинната болест. По-голямата част от добивът обаче отива в ръцете на трафикантите, които плащат $2 за килограм. "Дори и хора от правителството идват да купуват от нас, други пристигат, яздейки мулета, трети като тези, които обслужват черния пазар, спират тук луксозните си джипове", казва един от фермерите. Ние нямаме избор, трябва да продаваме, каквото сме събрали, за да оцелеем, продължава той.
   
Наред с мъжете из насажденията се виждат и деца, които влачат найлонови торби, препълнени с листа. До тях вървят майките им или други жени, които на гърба си носят друг товар - новородените бебета, пристегнати с шарени платове.
   
Поглеждайки изпод сламените си шапки, селяните се държат доста предпазливо със случайните посетители. Полицията отбягва местата около насажденията, а действащите там малки групи маоистки бунтовници все по-често си сътрудничат с трафикантите.В този край, с години пренебрегван от централното правителство, фермерите, отглеждащи кока, твърдят, че този вид стопанство подпомага финансирането на училища и осигурява заплати за учителите.
   
Опитите коката да се замести с отглеждането на юка (влакна от листата на растението се използват за правенето на въжета, за изплитането на кошници и др.) не се оказват доходоносни. Фермерите твърдят, че кафето не би могло да вирее из тези райони, нито могат да отглеждат плодове, защото извозването им по пазарите се оказва почти невъзможно на практика. От някои селца до най-близкия град може да се стигне след няколко километра изнурителен преход пеша. От други пътят е толкова лош, че и най-модерен джип не би успял да прегази планинските реки или да прескочи зеещите дупки.
   
Сред фермерите периодично преминава вълна недоволство заради честите слухове, които се носят за наркопалати, построени с парите от кока. Истината е, че годишно тези сocaleros припечелват не повече от $2000, които едва стигат да покрият елементарни нужди като храна и дрехи за семействата им. Малките селца около кока насажденията са нищо повече от кирпичени коптори без електричество или течаща вода и единственият им доход е от продажбите на кока листа.
   
За това няма по-обичайна гледка от спускащи се между планинските хребети cocaleros, които с наметнати на рамо чували, натъпкани с кока листа, вървят към най-близкия пазар да предлагат стоката си.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.