Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Гайана 

Уникални животински видове

Водопада Кайтур поразява със своята естествена красота
Водопада Кайтур поразява със своята естествена красота
Голяма част от страната е заета от тропически гори
Голяма част от страната е заета от тропически гори

Местността Кайетур е един от националните паркове на страната. По време на разходката там, може да се чуят меланхоличният вой на "пеещите" маймуни, квакането на позлатените жаби, може да се видят огромни гущери, змии и пресни следи от планински тигър. Една от най-големите атракции са водопадите Кайетур, които са и легендарен образ на столицата. Те са разположени на река Потаро и са едни от световните природни чудеса. Необичайните условия, които водопадът създава, поддържат микросреда, която притежава уникални видове типични само за нея. До водопадите може да се стигне чрез военни полети и при организирана група туристи. Малки самолети летят от Джорджтаун до водопадите, но намирането на места е изключително трудно и несигурно. Друг начин да се стигне до там е двудневна разходка с гид от Бартика. Агенциите в Джорджтаун организират четиридневни експедиции до водопадите. В тези екскурзии има от всичко: возене с камион, с лодка, ходене пеша, катерене. Зоната е обградена от изключително красива растителност. Водите се спускат от 250 м. височина и в зависимост от сезона могат да достигнат до 100 м. дълбочина. Мястото не е цивилизовано, което позволява на индианските племена да живеят свободно и необезпокоявани.

Друго подобно привлекателно място са водопадите на Ориндуик. Те  лежат на река Иренг, която се влива в Такуту, а после заедно в Амазонка. Те се намират на границата с Бразилия. Двете системи от водопади са идеални за плуване в подножието им.

Рупунини е широка местност със суха трева, разредени дървета, термитски могили и гористи хълмчета, намираща се в северозападната част на страната. Саваната е разделена на Северни и Южни Рупунини от планините Кануку. Тук можете да посетите индиански селища и ферми за добитък, които датират още от XIX в. Всяка година дъждът наводнява саваната. Връзката с много от частите й през този сезон е възможна само по вода, което позволява организирането на вълнуващи приключения и пътувания из красивите горски местности на Рупунини. В планините Кануку се намират около 80% от познатите видове бозайници в Гайана.

Маршалските водопади се намират на около 35 мин. с лодка от Бартика. Туристите могат да се къпят на водопадите сякаш са в естествено джакузи, създадено от бълбукащи води.

Черупковият плаж се намира в северозападната част на бреговата ивица. Отговаряйки на името си, той е съставен от безброй малки фини мидички, съчетание, което го прави идеалното място за снасяне на яйца на водните костенурки. Четири от осемте вида в света снасят яйцата си тук всяка година между март и юли. Костенурките идват нощем, за да построят гнездата си и да снесат около десет дузини яйца, след което се завръщат в морето.Теодора Петкова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.