Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Гайана 

"Земя на водите"

Годишно страната се посещава от около 90 хил. туристи

В Гайана човек може да съчетае луксозните курорти с близостта до природата и чувство, напомнящо за уютния дом. Тук има и исторически крепости, които връщат туриста към миналото на страната. Днес страната е една от най-вълнуващите за авантюристични пътувания и изучаване. Забележителната вътрешност на страната може да бъде посетена с лодка, малък самолет или джип. За авантюриста Гайана е страната на чудесата, за екотуриста – страна, в която природата е изявила върховните си способности на творец. Гайана притежава почти 1000 км. плавателни реки. Те са основната пътна мрежа във вътрешността на страната.

Страната се дели на три географски области: крайбрежен пояс, гориста и планинска местност и савана. Крайбрежният пояс се използва интензивно със земеделски цели, а освен това е и дом на 90% от населението на страната. Намира се под морското равнище. След бреговата зона, релефът започва да се надига и преминава в плато с гъсти екваториални гори и тресавища. Този район е много богат на минерали, от които най-ценни са бокситът, диамантите, златото и магнезият. Към вътрешността горското плато се издига докато се превърне в саванната зона на страната, разположена югозападно и наречена Рупунини.

Гайана е бивша английска колония и е единствената страна в Латинска Америка, чийто официален език е английският. В момента в страната съществуват повече от 120 индиански общности, които живеят в някои от най-изолираните местности.

Според индианския език, Гайана означава "земя на водите". Това е една привлекателна страна с дива природа, впечатляващи водопади и необикновено съчетание на култури. Тук любителите на природата и приключенията ще намерят своя рай. Гайана притежава 276 водопада.

Екскурзиите из страната могат да са доста изтощителни. Има възможност също и за разглеждане на диамантените и златни находища, както и на множеството водопади. Други възможности са ездата, речният и морски риболов, спускане с лодка по бързеите на реките (рафтинг), плуване, излежаване на прекрасните плажове и много др.

По-голямата част от населението живее по крайбрежието. Вътрешността е слабо населена. Обитават я само някои индиански племена. Страната притежава интересно съчетание между хора с азиатско-индийски произход, доведени от англичаните, за да работят след премахването на робството, които живеят по крайбрежието и в Джорджтаун, и други с африкански произход, които са доведени като роби. Различните културни групи се опитват да запазят традициите и обичаите си, доколкото е възможно.

Изкуствата, а най-вече рисуването и склуптурата са много добре развити. Творби могат да се видят в музея в столицата.

В Гайана има риск да се разболеят от: малария, холера, заразната тропическа треска, придружена от изрив на кожата и болки в ставите, коремен тиф.

Най-подходящото време за посещение според някои е края на двата дъждовни периода, когато силата на водопадите Кайетур е нещо невероятно. Някои от местните препоръчват периода от средата на октомври до средата на май, когато може би е по-влажно, но пък не е толкова горещо. Сухият сезон е най-подходящ, ако се планира разглеждане на страната от въздуха.Теодора Петкова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.