Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Колумбия 

Населено място: 

С български водач из Кордилиерите


Геологът Димитър Митов от Трънския край живее повече от 20 години в Колюмбия. Той е най-търсеният високопланински водач из Кордилиерите. Не слиза по-ниско от 2500 м н.в. Преди години спасява едно изтичащо езеро във високата планина, като му построява баражна стена. Сега езерото носи името на българина, който е награден от колумбийското правителство и кмета на града сеньор Мокус. В столицата Богота Димитър Митов е основал клуб на любителите на високите Анди.

Преди две години той ме заведе на високопланинското езеро (3750 м н.в.). То това да се изкачиш там до хубавите места, не е толкова просто, както на Балканите в България.
Изкуственото езеро е заобиколено с нетукашни борове, ама прилича на наш пейзаж, и то пейзаж, не колумбийски, ами чисто български. Може би затова Димитри ме доведе до това езеро. Български подарък за колумбийските алпинисти... Като се закачиш през гората, ето какъв пейзаж виждаш: езеро с борове, далече - на ниското, и тропическа трева - на високото.

Обект за посещение беше градчето Сипакира на 2650 м в Андите. Там се намират солните мини на Колумбия. В една от дълбоките галерии е направена - изградена черква от сол, както в солните мини край Краков в Полша. Тези мини са ги разработили преди векове индианците - муиски. В центърът на града има черква от 1606 година, много добре запазена. По улиците, представете си, няма дървета, по дворовете - също. Ние не сме свикнали на такава гледка в Европа. Населението, поколения от индианците, е много любезно, любопитно и не проси, както в Богота и другите градове. С удоволствие посещавам и най-малките индиански селища.

Паркът на кафето се намира в Колумбийска Армения.

Попаян е малък красив и живописен град с бели къщи в стил от миналия век. А Сан Агустин е най-важното археологическо място в Колумбия. Пътят до Попаян е с бабуни като гърбици на камили и автомобилите са принудени да карат много бавно. С джипа на историците от Академия на науките посетихме два археологически обекта и един страхотен водопад „вторият по височина в Америка", според местните жители, които може би не са виждали други по-високи водопади, и затова не им вярвам. Посетихме няколко минерални извора и влязохме във високите планински каньони - парамо.

Археологическите обекти ми бяха интересни и си заслужаваха най-сетне да ги посетя като историк-археолог. Но имаше и нещо, което много ме разочарова - колумбийците са направили такава каша от намерените исторически паметници, че няма никаква яснота: кое от къде е и какво всъщност представлява. Нивото на историята тук е десет метра под земята - така са оплели нещата, че подреждане с оскъдната информация, ми се струва, невъзможно.

Може би забелязвате, че не разказвам толкова много за пътешествията - има и други неща, също важни и може би по-важни от пътешествията. Невъзможно ми е да описвам всичко.

Мисля, че целият ми живот тука вече е за мене едно голямо пътешествие. Моят живот в Колумбия ми напомня за студентските години в България по време на разкопките. Тук съм защото не мога да бъда на друго място. Ако виждам хубавите неща - добре са дошли и в моя живот, далеч от Родината.

Чувствам се като Одисей, но някои казват, че моите преживявания и пътешествия са - Анисей!Анета Икономова - Попаян, Колумбия


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.