Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Бразилия 

Населено място: 

Изумителния град


Името на Рио моментално предизвиква образи на страстни улични паради, статуята на Христос на Корковадо и малки тесни бикини на плажа Ипанема. Пищната, темпераментна и цветна бивша столица на Бразилия е разположена между планините и морето, и е надарена с природна красота, която се простира от плажовете до планинските върхове. В него също намира място най-голямата градска гора, Тиджука, която била изцяло залесена през втората половина на 19 век. Пулсът на този град е заразният ритъм на бразилската музика - чоро, самба и боса нова, които са и един от основните източници на националната култура. Годишният карнавал, известен просто като Карнавала, събира заедно цялото население на града (известни като "Кариоките"), от най-бедните до най-богатите, за най-големия самба парад в света.

Рио е една никога не свършваща история, която е съставена от 150 квартала, всеки от които се характеризира със свои собствени уникални черти, като например Санта Тереза, до който се стига със старомоден трамвай, през античния акведукт Аркос да Лапа. В централната част на града е пълно с исторически паметници, като Градския Театър, Националния музей на изкуствата, Двореца Итамарату, Националния Исторически Музей и Националната Библиотека. Има също красиви примери за религиозна архитектура, като манастира Сао Бенто. Независимо колко дълго изследвате града той винаги ще ви изненадва с нови забележителности. На север от града е региона на Езерата, който е плажна ивица, дълга около 100 км, която е пълна с лагуни и пясъчни плажове, и е мястото, където са повечето известни туристически курорти, като Бузиос, Кабо Фрио, Ариал до Кабо, Рио дас Острас, Марикя и Сакуарема.

Копакабана
Този известен плажен квартал на Рио, бил само едно малко рибарско селце, докато нова голяма магистрала не го отворила за света, минавайки покрай него, през 1900 г. Хотел Палас в Копакабана, отваря врати през 1923 г. и оттогава районът започва да се разраства. Постояват се много небостъргачи в неокласически и модерен стил, а също и сгради с апартаменти. Посетителите все още се тълпят, за да бъдат видяни в бляскавия Хотел Палас, дори да е само за по едно питие или ястие в известния ресторант "Чиприани". Самият плаж има бял пясък и спокойни води, и е окичен с павилиончета. Много е известен с плажните спортове, като футбол и волейбол, както и със слънчевите бани. Плажът Копакабана е особено популярен на Нова Година. Повече от два милиона души от цял свят, облечени в бяло според традицията, празнуват всяка година там.

Захарната буца
Стръмният хълм е разположен в залива Гуанабара; изкачва се с кабинков лифт на две нива. Панорамната гледка, която се открива от върха е несравнима. Хълмът е наречен по този начин заради приликата му с формата на буците захар, използвани от португалските колонизатори.

Корковадо
Статуята на Христос-Изкупителят, който с разтворени обятия сякаш благославя и приветства посетителите от цял свят, е безспорно символът на Рио де Жанейро. До хълма Корковадо, където е статуята на Спасителя, се стига с автобус, преминавайки през различните квартали на Рио, които поразяват с контраста на цветове и начин на живот. После се пътува със зъбчата железница, следва и изкачване пеша 222 стъпала. Корковадо е част от Националния парк Тижука (8 154 акра гора в сърцето на града). От тук панорамната гледка е изумителна - най-подходящото място да наблюдавате спектакъла на Рио де Жанейро. Друга забележителност там, например, е Параклиса Майринк, който е изрисуван със стенописи от Кандидо Портинари, един от най-известните, бразилски, модерни художници.

Маракана
Най-големия стадион в света - 180 000 места, построен през 1950 г. за Световната купа по футбол.

Колониално Рио и Ботаническата градина
Екскурзия в колониалната част на града - интересна смесица от архитектурни стилове и разнородна история. Невероятно спокойствие цари в ботаническата градина, около безбройните езерца и фонтани, под огромните екзотични растения, всяко от които със своята историческа или научна стойност (7 000 вида).Теодора Петкова


форум на пътешественика
5 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.