Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Италия 

Населено място: 

История на олимпийските игри

Палацо Куиринале - официалната резиденция на италианския президент
Палацо Куиринале - официалната резиденция на италианския президент

1960 г.: Папата благославя спортистите, взели участие в игрите в Рим

След многобройни опити през 1960 г. Рим успява да получи домакинството на олимпиадата. Италианската столица организира едни от най-успешните игри, като влага солидни средства в модернизирането на спортните съоръжения. С парите от Тотокалчо (парична лотария за срещите от местното футболно първенство) организаторите реконструират стадиона, който се намира в близост до градския съд в Рим, където се провеждат дисциплините по лека атлетика и футбол. В съоръжението за лечебни минерални бани Каракаля се организират състезанията по гимнастика. В обновената катедрала Махенсио се провеждат финалите по борба. От своя страна маратонската дисциплина преминава през всички главни улици на Рим, като финалът на състезанието е в близост до Колизеума.

По време на официалното откриване на игрите най-вълнуващият момент е, когато на стадиона пристига Джанкарло Перис, който носи олимпийския факел. В този миг всички камбани на църквите в Рим започват да бият и звукът от тях се разнася из целия град. Речта за спазване на моралния кодекс на игрите е поверена на елитния състезател в сектора за хвърляне на диск Косолини, за когото тази олимпиада е пета и последна в неговата кариера. Гръцката делегация е съпровождана от принц Константин, победител от състезанията с яхти, и неговата сестра София.

Трябва да се отбележи, че по време на игрите в Антверпен много хора се противопоставят на игрите, тъй като защитават тезата, че те са манифестация на езичници. След олимпиадата в Рим обаче всяко подобно съмнение изчезва. Един ден преди началото на игрите в италианската столица всички делегации посещават площада Сан Педро дел Ватикана, след което са приети от папа Йоан XXIII, който благославя всички участници. Именно папата се оказва един от най-големите почитатели на игрите и наблюдава повечето съзтезания от своята резиденция Кастелгандолфо.Димитър Събев


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.