Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Америка Карта на света
Търсене
Мексико 

Населено място: 

История на Олимпиадата


1968 г.: Военните в Мексико убиват 300 студенти дни преди игрите

Олимпийските игри, организирани в Мексико, фигурират в историята с два запомнящи се момента. Първо, с изключителните постижения, регистрирани от лекоатлетите благодарение на надморската височина, на която се намира столицата на ацтеките. Второ - с равенството между чернокожи и бели, което се опитват да афишират в американския олимпийски отбор.

Десет дни преди церемонията по откриването студенти протестират срещу политическия режим в страната. Те изпълват до краен предел площад "Трес културас". Демонстрациите завършват по трагичен начин с над 300 загинали вследствие на намесата на военни подразделения, които имат за цел да разпръснат протестиращите. МОК се опитва да обърне гръб на проблема и на 12 юни дава начало на провеждането на олимпийските игри. За първи път в Мексико жена носи факела с олимпийския огън на последния пост на щафетата. Това е Енрикета Басилио.

Олимпийският стадион разполага с 80 000 седящи места. На него се организират стартовете в лекоатлетическите дисциплини и церемониите по откриване и закриване на игрите. В Двореца на спорта с капацитет от 22 000 места се провежда турнирът по баскетбол, докато стадион "Астека" е домакин на футболния турнир. Организационният комитет определя стартовете по колоездене да бъдат в Акапулко.

Убийството на Мартин Лутър Кинг прави толкова силно впечатление на тъмнокожите спортисти, че те отказват да гледат американското знаме, когато получават медал в Мексико. В защита на идеята за "черната сила" атлетите афроамерканци се качват на подиума с вдигната нагоре ръка, свита в юмрук и с черна ръкавица. Спринтьорите Томи Смит и Джон Карлос са първите, които правят това, след което са изгонени от американския олимпийски тим. В знак на протест останалата част от чернокожите спортисти в отбора на САЩ повтарят техните действия.Антон Дойков


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.