Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Словения 

Населено място: 

Страната на илирите

Разказана на кратко, историята на Словения изглежда така: в древността територията на днешна Словения е заселена от илири и келти, през I в. пр. Хр. земите са покорени от Рим, през VI. тук идват славянските племена. През 788 г. територията е включена в империята на Карл I Велики. През ХI- ХIII в. на словенска територия са образувани княжествата Каринтия, Щирия, Крайна, Истрия, влизащи в Свещената Римска империя. През 1282 г. част от Словения преминава под властта на австрийските Хабсбурги.

През 1809-13 г. земите са включени в Илирийските провинции на Френската империя. За кратко част от теритолията е върната на Австрийската империя, а след след Австро-Италианската война през 1866 г. част от Словения е предадена на Италия.

На 1 декември 1918 г. след разпадането на Австро-Унгария част от Словения влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 - Кралство Югославия), друга част - в Австрия, трета - в Италия.

През 1954 г., според Лондонското споразумение, сключено между Югославия и САЩ, Великобритания, Франция и Италия, територията на Триест е разделена: градът с пристанището е даден на Италия, по-голямата част от прилежащата му област - на Словения.

На 25 юни 1991 г. след референдум е обявена независимостта на Словения, а през 1992 г. държавата е призната от Европейската общност.Оля Стоянова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.