Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Белгия 

Населено място: 

Диамантения градВлаковият път от Брюксел до Антверпен винаги е половин час. Всеки път питам рижия кондуктор ще бъдем ли на време? Той не вдява източноевропейската ми провокация, вади от чантата си електронна машинка, човърка нещо с бутоните и официално ми казва часа и минутата. На френски и фламандски. На гарата правя проверка. Няма грешка - с белгийските железници човек може да си сверява часовника.

Белгия е три пъти по-малка по площ от България и в нея всичко е наблизо. Южната Валония е "по-бедна", хълмиста и френскоговоряща. Докато на север Фландрия е по-равнинна и населена. Има си огърлица от чудни градове - Мехелен, Антверпен, Гент, Брюж, Остенде..., които с местните влакове-часовници могат да се видят за един ден.

Излизам от антверпенската гара на площад "Кралица Астрид" и завивам наляво. Имам усещането, че съм попаднал в Западен Ерусалим. Околовръст е пренаселено от туристи и... стотици евреи и еврейки в традиционна премяна. Мъжете с шапки, дълги черни палта, бради и масурести коси. Жените са с перуки, а върху къдравите коси на момчетата са закрепени (как ли?) малки кипи. Докъдето стига погледа - златарски магазини. Стотици бляскави витрини, залепнали една за друга и надписи на фламандски и иврит. Прочутата Диамантена улица. От време оно Антверпен се слави като световна столица на диамантите. Преди два века ювелирът Людвиг ван Веркем измислил шлифовката на скъпоценните камъни и пренесъл диамантената търговия в Антверпен. Съгражданите му се отблагодарили с малка статуя на един балкон, на която той държи диамант в ръката си.

Между трите улици "Ховениерстраат", "Вестингстраат" и "Руфстраат" минават 80 на сто от диамантите в света. Тук 1500 търговци на скъпоценни камъни въртят общ годишен бизнес на стойност $19 милиарда, а обработените камъни 7 на сто от износа на Белгия. За капак в града е открит и единственият в света Диамантен музей, в който наред с невероятната експозиция на живо може да се види как се спретва прочутата "Antwerp cut" (антверпенска шлифовка).

Влизам напосоки в златарски магазин. Рентгенът зад жълтия щанд ме оценява светкавично и на полско-руски ме пита какво желая. Уточняваме кой от къде е (разбира се, за господинът от България ще има специално намаление) и без излишен пазарлък купувам малко пръстенче с много карати. И двете страни са доволни.

Потъвам във великолепието на средновековния център. Градът се ражда с идването на християнството по тези земи, но истинският му възход е след XIII век, когато Антверпен получава градски статут. След три века той вече е един от финансовите центрове на Европа. Тук идват търговци от много страни и създават Antverpia Marcatorum Emporium (антверпенска търговска империя). А в пристанището на река Шелде хвърлят котва кораби от цял свят.

Заедно с диамантите, финансите и търговията, Антверпен залага и на културата. Градът става притегателен център за архитекти, поети, музиканти и художници. Строят се дворци и катедрали, издигат се паметници, гради се единен архитектурен ансамбъл, развива се книгопечатането. В Кралската фламандска опера (XVII в.) гастролират известни композитори и изпълнители, а живописта достига апогея си.

Продължавам трамбовката по главната улица "Мейр". На нея освен повечето забележителности, е и търговският рай на града... Безброй универсални магазини и бутици, в чиито витрини е световното благосъстояние. Поне четири пъти годишно то се предлага на честитите фламандци и техните гости с невероятни намаления, достигащи по някога и до 90%.

Недалеч от реката и главният площад "Grote Marct" е Антверпенския събор - най-големият готически храм на Белгия. Кулата (123 м) се бори с облаците, а по средата й има 49 бронзови камбани. Най-старата от тях се нарича "Габриел" и тежи... 4480 кг. Катедралата е строена три вика и завършена през 1521 г. Времето не й е спестило пожари и грабежи, но не е отнело великолепието и богатството.

Влизам. Шпалитър от каменни дантели ме отвеждат до олтара, където са платната и триптисите на великия Рубенс. "Издигането на кръста", "Свалянето от кръста", "Успение богородично" и "Възкресение". През цветните витражи се процеждат слънчеви снопи. Изящна скулптура и дърворезба. Звучите на орган нарушават тържествено смирение.

Вече четири века сянката на Питер Паул Рубенс покрива Антверпен. Гениалният художник се ражда и прекарва тук целия си живот. А домът му е на пл. Wapper номер 9 е неофициалният център на града.

През 1609 г. Рубенс се жени за Изабела Брандт и започва да строи собствен дом. Върху съперничещата на кралска резиденция постройка личат фламандските корени на художника и влиянието на италианския ренесанс. Рубенс намира оптималният вариант. Домът, в който живее, е във фламандски стил, а ателиета - в италиански.

Прилежно изкачвам многоезичната опашка (туристите са абонирани за това място) и срещу EU 10 влизам в дома. В т.нар. Галерия на изкуствата ме посрещат разкошни мебели, мозайки, камини, полилеи, сервизи... и самият маестро, чиито знаменит автопортрет е окачен на стената. В покоите му е спалнята, където художникът умира през 1640 г., а на долния етаж е ателието, в което той и многобройните му ученици създават шедьоврите на Фламандската школа.

Влагата и ниските облаци предразполагат към бира. Наред с изкуството и жените Рубенс (ревнивецът и авторът на "рубенсовия тип" се е женил не веднъж), вероятно е обичал и бирата. Не е имал проблем. От векове белгийците се славят с производството и консумацията на благоугодното питие (в кралството се варят 1000 вида), което в антверпенските кръчми е издигнато в култ. Върви с другите местни вкусотии - риба, скариди, пържени картофи с майонеза и antwerpse hadjes (тестени и шоколадови сладкиши, направени във формата на човешка длан).

Денят пак свършва на гарата. От поредния ж.п. часовник се сбогувам с диамантения град и домакина на VI олимпиада (1920), трите световни изложения (1885, 1894 и 1930), столицата на европейската култура (1993) и родното място на Рубенс.Красимира Евтимова


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.