Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Япония 

Населено място: 

История на Олимпиадата

1964 г.: Токио инвестира $1.8 млн. в нова инфраструктура в града

До 1964 г. Азия не е имала възможността да организира олимпиада, въпреки че кметската управа на Токио през 1940 г. е на крачка да го стори. Втората световна война проваля плановете на Междунардния олимпийски комитет (МОК) в Япония да се проведат игри. Двадесет и четири години по-късно японският град отново получава възможността да бъде домакин. Организационният комитет на игрите в Токио прави всичко възможно, за да впечатли олимпийската централа. Япония подготвя най-скъпите игри за онези времена, като инвестира в проекта близо 1.8 милиона долара. Токио залага на проект за изграждането на инфраструктура в града специално за олимпиадата. Властите конструират специална пътна мрежа, както и надземна линия за еднорелсов влак, който е свързвал центъра на града и летището. Заедно със спортните съоръжения е реконструиран и разширен стадионът в парка "Мейджи". В близост до него е построена зала за спортна гимнастика и басейнът "Йойоджуи". Олимпийското село е разположено само на два километра от спортните съоръжения.

Токио прави всичко възможно да впечатли света и не пести средства и усилия. За да предотвратят дори и най-малкия пропуск, японците в продължение на една година подготвят церемониите по откриването и закриването на олимпиадата, както и процедурата по връчването на медалите. За да акцентират върху провеждането на игрите, японците организират предолимпийски състезания, в които участват над 400 атлети. Единствената им задача е да направят реклама на предстоящата олимпиада.

По време на церемонията по откриването пет самолета прелитат над стадиона и оставят във въздуха следи с цветовете на петте вплетени кръга, символи на олимпийското движение. В това време спортистите дефилират на лекоатлетическата писта на съоръжението. Кулминацията на тържеството е в момента, когато олимпийският огън влиза на стадиона, след като е изминал повече от 23 000 километра. Момче, родено в Хирошима в деня, когато в града е пусната атомната бомба, носи факела с олимпийския огън на последния пост от щафетата. Благодарение на високите технологии и развитието на електрониката откриването се излъчва пряко по телевизията.Димитър Събев


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.