Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Азия Карта на света
Търсене
Туркменистан 

Страна с хилядолетна история

Столицата Ашхабат е известна с областта "Берзенги", която се счита за бизнесцентър на града. Тук се намират туркменският исторически музей и музея на изкуството, където се срещат картини и скулптури от ренесанса, както и традиционни накити. Музеят на килимите има голяма и впечатляваща колекция от килими, а също така притежава и най-дългият туркменски килим в света.

Град Дашховуз е един от развиващите се модерни центрове на страната, забележителности са различните минарета и мавзолеи.

Други туристически атракции са историческото място "Абиверд", разположено до древният оазис на Саракх. Тук са руините от мавзолея на Абу-Саид Майхен (ориенталски философ), както и мавзолея на Абдул-Фазла (велик водач). Този мавзолей е един от най-съвършените и запазени архитектурни паметници, които все още съществуват в старната.

Град Мари - исторически и етнографски музеи, където има археологически находки от бронзовата ера, като те също се помещават в древна сграда.

На 1 час път с кола от гр. Мари се намира и древният град Мерв считан за мечта на археолозите. В древността той е бил място за престой по пътя на коприната към далечния Изток. Тук се намира мавзолея на Султан Санджар-построен между X и XII век.

В Туркменбаши има етнографски музей, а мястото Декистан е определено като най-важният оазис в югоизточен Туркменистан. Тук също така са разположени и руините от древния град Мисриан.УНСС, спец. Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.