Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Андора 

Населено място: 

Каса де ла Вал

Старинна кула е символът на държавата
Старинна кула е символът на държавата

Андора ла Вейа е столицата, в която банки има на всеки 100 метра. През нея минават два булеварда, които са основните й пътни артерии. Разбира се, като във всяка столица и тук в пиковите часове стават безнадеждни задръствания. В центъра на града е Старият квартал, с неговите тесни улички, от двете страни притиснати от каменни сгради.

Най-стара и най-забележителна сграда, символ на цялата страна, е "Домът на долината" (Каса де ла Вал), чиято висока кула е първото, което човек забелязва. Триетажната каменна сграда е строена през ХIV от знатен род. После за кратко е била затвор. През 1702 г. била купена, за да служи като седалище на парламента и правителството. Такава е и днес. Прочутият й сандък със седем заключалки е останал от онова време, когато съхранявали в него най-важните документи на княжеството.

В най-долния етаж на Каса се помещава и Съдебната зала - съдът на Андора. В уникалната сграда има дори и спални помещения за онези депутати, които, застигнати от лошото планинско време, е нямало къде да отседнат.Николай Генов


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.