Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Андора 

Населено място: 

Спящата красавица

Спящата красавица на Европа
Спящата красавица на Европа
От трите страни княжество Андора е заградено от стръмните и труднодостъпни склонове на Източните Пиренеи
От трите страни княжество Андора е заградено от стръмните и труднодостъпни склонове на Източните Пиренеи

От трите страни княжество Андора е заградено от стръмните и труднодостъпни склонове на Източните Пиренеи. Издигащото се към небето шосе, по което идваме от единствено достъпната долина от юг, набира бързо височина и се гмурва в облаци. За минути обстановката рязко се променя и пред очите си в мъглата успяваме да различим очертанията на цяло море от планини, по които все още има малко сняг. Това е същият път, строен през 1914 г., който за първи път прекъсна вековната изолация на една от най-странните държави в Европа и я свърза с намиращия се на десетина километра на юг испанския град Сео д'Уржел. Деветнадесет години след това планинската магистрала била продължена с шеметни серпентини на изток през планината до Пас де ла Каса към Франция.

Това са първите впечатления от величествената природа на княжество Андора, най-привлекателното сред райските места за данъкоплатците в Европа. В тази свободна от мита и акцизи зона, на територия от 468 кв. км, сред върхове, двадесет от които над 1800 м, в 52 селища живее население от 65 хиляди души. При малко късмет с времето на хоризонта може да се види най-високият връх в страната Кома Педроса - 2946 м. Реката, чието име официално е Валира, но местните я наричат Балира, е разцепила планинската верига и е образувала удивително красива, обсипана с цветя и зеленина долина. В сърцето й, заобиколена от над 50 планински езера, е двадесет и пет хилядната столица Андора ла Вейа. Учудваме се, когато разбираме, че този миниатюрен град всяка година се посещава от 11 млн. туристи. За да дойдеш тук, не трябва специална виза. Открай време страната не е имала своя поща, нито собствена валута. Днес в нея царува еврото. Единственото ограничение, преди да влезеш в някое учреждение, в безбройните магазини или банки, е не да оставиш кучето си завързано, а само да свалиш и оставиш навън своите ски.

Княжество Андора е толкова малко, че може да се обиколи от граница до граница за час. Добрият климат е спомогнал се прослави като най-слънчевия ски курорт в Пиренеите. Скиорите идват тук през октомври и се разотиват в края на май. През цялото останало време Андора е посещавана заради своите прочути балнеологични курорти, заради своето спокойствие и запазената старинна архитектура, която създава неповторима идилична атмосфера. Четиридесет красиви островърхи черквици, безбройни старинни мостове и странни планински замъци, чистата природа и безукорното обслужване създават впечатление за част от рая.

Но нека не се предоверяваме, когато някой ни каже, че в Андора данъците са нищожни. Скоро ще научим, че още от 1162 г. страната е трябвало всяка година да дава данък от 4 пушени бута, 40 хляба и няколко меха с вино, към които после се прибавило и задължение веднъж на две години по Рождество да се дава официален обяд на 100 души. Допреди Европейския съюз Андора всяка година се задължаваше да плаща 960 франка на Франция и 260 песети на Испания. Ако кажете, че това не са данъци, здраве му кажи.

За първи път през 778 г. за Андора споменали вестготите. За година на нейното основаване се приема 819, когато е било съставно Писмото на свободата. С него се давала свобода на скотовъдците от долината на р. Балира. За създател на Андора се смята франкският крал Карл Велики. Според предание 5 хиляди андорци му помогнали да спре нашествието на арабите и за благодарност страната била обявена за суверенна, под покровителството на Урхелския епископ.

На 8 септември 1278 г. бил подписан т. нар. акт-пареаж, който установявал съвместното управление на Андора от Урхелския епископ и френския граф дьо Фуа и практически обезпечил на двете страни собствеността над Андора.

За нейната изолираност като спяща красавица в сърцето на Европа говори и случка през 1934 г. Тогава в страната пристигнал 38-годишният руски емигрант Борис Скосирев, самопровъзгласил се за граф Орански. С величествени обноски той предложил да се качи на престола на Андора. Изглежда, първоначално безспорното му образование и ерудиция не предизвикали съмнение и той управлявал чак до 1941 г. като Борис I. След това измамникът бил разкрит, арестуван и хвърлен в затвора. Това не бил единственият подобен случай в Андора и това кара мнозина да и дадат определение на истински оазис за мошениците.

През 1993 г. в Андора е приета днешната конституция. Тя й дава статут на суверенно парламентарно княжество. Разделено е на 6 енории (общини). Днес Генералният съвет, или парламентът, на Андора се състои от 28 депутати, избирани за 4 години. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, начело на което стои премиер-министър. Официално Андора е княжество, което на практика си е чиста република.Николай Генов

11 млн. туристи посещават столицата на миниатюрната държава Страната е известна с балнеолечебните си курорти и идеалните условия за ски спорт

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.