Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Гибралтар 

Гибралтар - страшилище за морските вълци

Местните наричат родината си "Скалата"
Местните наричат родината си "Скалата"

Намира се на испанска територия, но принадлежи на Великобритания

Сутрешната средиземноморска мъгла придава на високия скалист бряг призрачен вид. Огромната отвесна скала, с форма на каменен диск, забит в морето, изглежда страховито. Може би това е било причина векове наред проливът, който съединява Средиземно море с Атлантика, да се счита от финикийските, гръцките и римските мореплаватели за непреодолим. По онова време мястото се наричало Калпе. По-късно високите варовикови стени от двете страни на Гибралтар - едната на европейския бряг, а другата Джебел муса на отсрещния марокански, били кръстени Херкулесовите стълбове. Те са част от Андалуските планини и са разделени от пролив, широк 15 и дълъг около 35 морски мили. През него със скорост 4 км/ч. към Средиземно море преминава водно течение. Първият, който със сигурност е успял да преодолее това страшилище за морските вълци, бил картагенецът Ханон през VI в. пр.Хр. Той превел своите 60 военни кораба, на които предстояло да колонизират западните африкански брегове.

Каменният връх се издига на 426 м и е по-скоро хребет като ръб на нож, дълъг почти 2 км. Ако човек успее да осъществи впечатляващо изкачване и се добере до връхната точка горе, го очаква спираща дъха гледка към Европа и Африка. Пролет и есен тук спират за почивка безброй птици по време на своя годишен прелет. От едната страна върхът е гол и отвесен, а от другата - западната, която гледа към залива на Алхесирас, слиза стръмно и е обрасъл с растителност. Тази част е резерват, в които има над 600 вида растения, сред които великолепни дървета и поне 10 вида орхидеи. Най-вече в западната част, в единствения едноименен град живеят и 30-те хиляди гибралтарци, които наричат родината си "Скалата". Към тази бройка не бива да се причисляват пристигащите всеки ден испански гастарбайтери, нито пък англичаните, обслужващи военната база. Полу на шега се твърди, че има и едно село с 350 жители на Каталонския залив.

Въпреки развития автомобилен транспорт държавата се обикаля пеша за няколко часа. "Скалата" е отделена от Пиренейския полуостров с почти незабележима ивица пясък, широка километър и половина. Неутрална зона, широка по-малко от километър, отделя града от испанското пристанище Ла Линеа де ла Консепсион с население 60 хил.души. До нея е летището. Цялата площ на Гибралтар е 6,5 кв.км. Търговското пристанище, защитено от три изкуствени вълнолома, предлага на преминаващите морски съдове 4 сухи дока, складова база и горивохранилища. Гибралтар е единственото място в Европа, от което се вижда африканският бряг.

Гибралтар е на испанска територия, но принадлежи на Великобритания. Това е последната колония, останала на европейска територия. Официално тук би трябвало да се говори английски, но човек по-често чува край себе си испанска реч. Още от времето на финикийците на тази страна се гледало като на военен обект и крепост, които контролират достъпа в Средиземно море от Атлантическия океан. Вероятно поради тази причина и днес в държавният герб има крепост и ключ.

През 711 г. 8000 маври, предвождани от мюсюлманския управител на гр.Танжер Тарик ибн Зиад, завладели от испанците важния стратегически полуостров. Дали му името Гибралтар, което значи "Планините на Тарик". Чак през 1160 г. по заповед на мароканския халиф Абдул Мамен започнало строителството на града, който след 8 обсади през 1462 г. преминал в испански ръце. Английският адмирал Джон Рук издигнал на скалата знамето на британската крона след 5-дневна обсада на 22 юли 1704 г. Там то се вее и днес, наред с това на Европейския съюз. Въпреки драматичните промени през последните години като падането на Берлинската стена или връщането на Хонконг, за Гибралтар не се отваря и дума. През 1967 г. там е проведен референдум с участието на 12 182 души, от които едва 44 гласували против англичаните и за присъединяване към Испания.

Съгласно конституцията от май 1969 г., Гибралтар се управлява от губернатор, назначаван от английската кралица.Николай Генов


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.