Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Ирландия 

Населено място: 

Ирландците никога не са предприемали завоевания на чужда земя

В списъка на традиционните представи за Ирландия влизат още качественото ирландско уиски, черната бира "Гинес" и Ирландската републиканска армия, Дъблин и ирландските кръчми. Като към това се прибавят зелените ливади, келтските руини и многобройните замъци, става ясно защо "изумруденият остров" има толкова почитатели.

Островът е населен с единствения народ в Европа, който никога не е предприемал завоевания на чужда земя. Ирландците пък са начело на една друга класация - на няколко пъти населението е намалявало с повече от половината, после неочаквано проблемът с демографския срив се решава. Сега положението също е парадоксалното - в чужбина да живеят поне десет пъти повече ирландци и техните наследници, отколкото в самия остров.

Това всъщност е стара тема. Още след нашествието на викингите през IХ век емигрантството се превръща във важна черта от ирландската история. Столетия наред най-бурните духове търсят осъществяване вън от пределите на родния остров. Но пък всички знаят, че е хубаво един ден да могат да се върнат дори като туристи.

Ирландия се слави и като страната с най-младото население в Европа. Ирландците, които са емигрирали на гигантски вълни особено към Съединените щати, днес се завръщат в родината си.

Островът е бил заселен с келти. През XI в. Ирландия и покорена от англичаните и е присъединена към английската корона. Ирландия обаче става и първата английска колония, където освободителните движения се свързват с много жестокост. Повече от 800 години страната остава колония на Британия - до 1922 г. По това време Дъблин бил вторият по големина град от Бритнаската империя. Макар че днес република Ирландия е независима, Северна Ирландия все още се управлява директно от Лондон.Виктор Джаков

"Тук" и "Там", или емиграцията като начин да се избяга от бедността

форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.