Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Шотландия 

Населено място: 

Шотландия се гордее със замъци и уиски

Отзад се вижда езерото Лох Нес, а на преден план са развалините на замъка Уркварт. Там се се крият папараци, чакащи чудовищата.
Отзад се вижда езерото Лох Нес, а на преден план са развалините на замъка Уркварт. Там се се крият папараци, чакащи чудовищата.
Катедралата Сейнт Андрюс е строена в продължение на почти два века, за да стои хиляди години като символ на нацията. За жалост, вълна по време на буря през 1409 г. разрушила южния фронтон.
Катедралата Сейнт Андрюс е строена в продължение на почти два века, за да стои хиляди години като символ на нацията. За жалост, вълна по време на буря през 1409 г. разрушила южния фронтон.

Ако трябва да вместим Шотландия в едно изречение, то непременно ще съдържа следните компоненти: скали, уиски, мъжки полички, гайди и фамилии, започващи с "Мак". По-начетените ще споменат и артфестивала в Единбург, отбелязан в Книгата на Гинес като най-големия в света. Не бива да забравяме и замъците, в които холивудските звезди намират достатъчно романтика и аскетична прелест, за да посрещат там гости за рождения ден или за сватбата си. С други думи, гледките - независимо дали са на космати крака под шотландски карета или на исторически зъбери - са много важни за туристическия имидж на страната.

Малцина обаче знаят приказното име на първото шотландско кралство - Далриада, възникнало в VII век. И в онези далечни времена северняците чакали от съседите си от Юга само беди - независимо дали това са били римляни или англи... Завоевателите винаги били настоятелни, а шотландците - неотстъпчиви. Хронистът Касий описва упорството на местните така - когато търпят поражение, те отстъпват в блатата и могат да престоят там по цяла седмица, затънали до шия.

Историята на Шотландия съдържа доста славни и кървави битки за независимост - особено от 1290 г. нататък, когато крал Едуард I Английски слага ръка върху непокорния север. Странното е, че даже изпитано средство за мирен живот като династическия брак при англичаните и шотландците все се обръща в пожари и убийства. С фиаско завършва опитът на Хенри VIII Тюдор през 1542 г. да сгоди сина си за новородената Мария Шотландска. Сънародниците й решават да я дадат на отрочето на Екатерина Медичи, а оскърбеният Хенри опустошава Единбург. По-късно злощастната Мария Стюарт е обезглавена по английска заповед.

Злокобната 1707 г. бележи края на самостоятелната история на шотландците - влиза в сила унията, според която техният парламент има право да заседава, но фактическите му пълномощия се прехвърлят към Уестмистър. Единбург обаче още пази нещичко от чара си на стара столица.

Главният град на Шотландия се издига върху хълмове - също като Рим. Гледката към него от върха на изгасналия вулкан, наричан Трона на Артур, наистина е великолепна. Отблизо улиците на Единбург са пъстри и оживени главно по време на артфеста. Иначе само поклонниците на правоъгълната стереометрия и светлосивата неукрасена древност биха го нарекли перлата на Обединеното кралство.

Но те не бива да забравят, че Шотландия не е само Единбург. За вниманието на туристите се борят и деловият Глазгоу, и гранитният Абърдийн. Любителите на страшни истории не подминават езерото Лох Нес и с дни се опитват да издебнат поредната поява на легендарното чудовище. Туристическа забележителност са още и виадуктът Хорсшу, и катедралата на крайморското градче Сейнт Андрюс, строена в продължение на почти два века.

Ако трябва да избирате кой точно замък да разгледате, ориетирайте се Балморал - него си е харесала и кралица Виктория. Най-известното място в Южна Шотландия обаче е Абътсфорд - имението на Уолтър Скот. Не пропускайте и малките селца - живописни са посвоему. Ако пътьом спрете до ограда, обраснала с магарешки бодили, няма начин да не чуете как точно тези растения са станали най-почитаният символ на Шотландия. Тъкмо тръните попречили на викингите да завладеят страната - един от нашествениците се убол и извикал, докато останалите войници се мъчели да се вмъкнат незабелязано в лагера на шотландците през нощта. Затова и до днес всяка пролет цъфтежът на магарешкия бодил предизвиква бурни народни празненства. Те не минават без огромни количества уиски, което също би могло да заеме достойно място в герба на Шотландия. Там почти не се въдят почитатели и на американския бърбън - за истински познавачи се смятат онези, които си поръчват скоч в кръчмата. За по-сигурно откривателите на "огнената вода" са се застраховали и граматически - само тяхната напитка може да се нарича с автентичното whisky докато произведените другаде излизат с етикет whiskey.

Може би си мислите, че с това световният им принос се изчерпва? Нищо подобно. Робърт Бърнс и Уолтър Скот са първите шотландци, прочули се зад граница. Шотландска кръв е текла в жилите на Лермонтов, на Ибсен и Григ, на Кант и Луи Блан. Шотландският логопед Александър Бел, работейки в САЩ, открива телефона, а малко по-късно в съавторство с Едисон - и грамофона. Шотландецът Къркпатрик Макмилан е дал на света велосипеда, а сънародникът му Джеймс Уат - първия двигател на пара. Д-р Джеймс Йънг Симпсън въвежда първата упойка с хлороформ, а Флеминг открива "дядото" на антибиотиците - пеницилина. Къде ли щеше да е днес светът без шотландците?!Михаил Христов

През 1848 г. кралица Виктория и принц Албърт се поразходили из Шотландия и много харесали замъка Балморал. Оттогава той станал собственост на английската кралска фамилия. Шапката е като на англичанина, но поличката си е шотландска, такава е униформата на шотландските гвардейци. Най-известното място в страната е Абътсфорд - имението на Уолтър Скот в Южна Шотландия. Град Обан срещу остров Мал е отправна точка за морски екскурзии по крайбрежието Изгасналия вулкан, наричан Трона на Артур

форум на пътешественика
2 мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.