Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Антарктика Карта на света
Търсене
о-в Ливингстън 

Остров Ливингстън

Остров Ливингстън е вторият по големина от Южношетлъндсия архипелаг, с площ 845 кв. км. Една десета от повърхността му не е покрита от лед и сняг по време на антарктическото лято.

Островът се дели на три физикогеографски подрайона: източен - планински, покрит основно с ледници, с най-висок връх - Маунт Фризлънд - 1 770 м, централен - платформен ледник с надморска височина от 200 до 400 м, западен - заема полуостров Байерс - равнина, висока от 80 до 100 м и хълмове, най-високият от които е Стария пик - 268 м. Те не са покрити с лед.

Бреговата линия е дълга 250 м. От тях 1800 км са ледени стени, високи от 20 до 40 м. Останалите 70 км са скални клифове, скални носове, издигнати плажове, високи до 20 м, и тераси с различна височина над 30 м, покрити с материали от морски и ледников произход. Колонии от тюлени и птици (вкл. пингвини).

Испанска антарктическа база

Основана е през декември 1987 г. и е на 2 км южно от Българската антарктическа база, с която е в сътрудничество.
Носи името на испанския крал Хуан Карлос I.

Намира се на 80 м от брега на Южния залив и на 5 м надморска височина. Състои се от 1 жилищна сграда, 1 лабораторна сграда и 5 помощни. Обитавана е само през антарктическото лято (ноември-март) от 15-20 души. Извършват се комплексни научни изследвания.

Българска антарктическа база

Базата е основана през април 1988 г. и носи името на Свети Климент Охридски. Разположена е на брега на Южния залив, северно от полуостров Хърд и на 9 км северозападно от връх Маунт Фризлънд. Разширява се през 1996 г. с построяването на нова жилищна сграда с площ 80 кв. м. Има и 3 помощни сгради. Намира се на 200 м от морския бряг на 12.5 м надморска височина. Обитава се само през антарктическото лято (ноември-март) от 12.15 души. Извършват се комплексни научни изследвания.

От София до Българската антарктическа база "Свети Климент Охридски" - 13 830 км.форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | о-в Ливингстън - История, пътеписи, туризъм, забележителности, хотели
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.