Русская версия English version
Пътеводител - информация за дестинации
Версия за печат на принтер Европа Карта на света
Търсене
Молдова 

Населено място: 

Град с богата история и култура


Най-добро време за посещение на Молдова – септември или октомври

Столицата на Република Молдова, наричан "белокамен град" се намира в долината на река Бик, е изненадващо зелен град сред паркове и езера. Първият спомен за Кишинев се отнася към 1436 година – по това време градът заема 7 хълма. В началото на своята история е търговски град, през XIX век се превръща в административен център на Бесарабия. Градът бързо се развива, като за кратко време са построени многобройни сгради в различни архитектурни стилове. Появяват се нови пътищата и селскостопански пазари. Благодарение на оригинални произведения на известните архитекти като Бернардацци, Щусев и др., Кишинев придобива своята неповторимост. Тук живеят и работят много знаменити личности, сред тях и великият руски поет А. С. Пушкин по време на своето заточение. В централната част на града са запазени сгради от XIX век. Сред тях правителствени и обществени сгради, изпълнени в съвремен архитектурен стил.

Градът е разделен на 5 района, контролирани от муниципална администрация. Булевард "Щефан чел Маре" е най-важен в столицата - там се намират повечето от административните сгради на Р. Молдова, а също така и редица културни центрове: Национален театър "М. Еминеску", Органна зала, Оперен и Балетен Театър, кинотеатри и др. По време на националните празници и през Деня на града на най-големият площад – Площад на Великото Национално Събрание се организират демонстрации и концерти.

Старият град е разположен в историческата зона, където са запазени повечето от 700 сгради от XIX век, 18 стари църкви, сред тях и "Кафедральный Собор", кинотетри, музеи с оригинални събрания, големи паркове, паметници. Намиращите се тук музеи напомнят за атмосферата на отминалите столетия – Национален Музей на история на Молдова (представя съветската инвазия в Кишинев през 1945 година), Етнографски Музей, Археологически музей. В Стария град се намират повечето от чуждестранните представителства в страната.УНСС, специалност Туризъм


форум на пътешественика
Няма мнения


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.