Гробницата в могила Оструша

В Казанлъшки регион има приблизително 1 500 гробни могили и 9 тракийски гробници в близост до град Казанлък. Две от трите открити гробници през 1993 в Острушката могила са счетени за изключително важни археологически находки – Казанлъшка гробница и мавзолейната Шипченска гробница.

Могилата Оструша е един от най–големите на територията на България култово-гробничен комплекс. Гробницата в могилата Оструша се състои от саркофагоподобна камера, едно кръгло и три правоъгълни помещения. Тя е с площ от 100 кв. м. Гробницата е уникална и с оформлението на тавана - съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, животински фигури и растителни орнаменти. Гробницата в могила Оструша датира от V в. пр.н.е.Александър Монев


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.