Комфорт и спокойствие


Свети Влас е едно стремително развиващо се курортно градче на българското Черноморие. То всяко лято привлича стотици семейства, решили да се потопят в тишина и спокойствие сред морските ширини. Изборът им никак не е случаен.

Свети Влас е разположен амфитеатрално по южния скат над морето. Градчето се намира в полите на източна Стара планина, в самия и край и се простира до брега. Съчетанието гора - море прави климата уникален и изключително благоприятен, почти средиземноморски, и го утвърждава като предпочитана туристическа дестинация. Нещо необичайно за нашето черноморско крайбрежие. Плажната ивица край Свети Влас е твърде къса - около един километър, и е богата на скали, но привлича търсачите на силни усещания.

Историята на селището датира от древността. Основано е през ІІ век, тогава е носело названието Лариса. През ХІV век приема името на покровителя на търговците на добитък - свети Влас. В миналото около селото е имало пет манастира, които през войните били разрушени. Ако съществуваха и до днес, мястото щеше да е голяма туристическа атракция за чужденците, съчетавайки история, планина и море. Уви, оцеляла е само една черква.

Свети Влас днес се развива като модерно средище между Слънчев бряг и ваканционното селище "Елените". Това е предимство за туристите, които могат да се възползват от плажовете на двата комплекса. Слънчев бряг е на три километра, а от другата страна на същото разстояние са "Елените". Селището има красива гледка към Несебър, който е на 10 километра. По улиците на Свети Влас в разгара на сезона се срещат дори знаменитости - артисти, футболисти и популярни лица от бизнеса. Пред къщите и хотелите са паркирани возила от цяла България. Заведенията постоянно се множат. Единствената дискотека на селцето - Бразилия, е изградена в модерен латиноамерикански стил.

Основният притегателен център е четиризвездният хотел Лагуна, който има вътрешен и външен басейни. Той се намира в центъра на Свети Влас и е посрещал височайши особи като Симеон Втори и съпругата му Маргарита, депутати, управляващи и други знаменитости. В хотела често се провеждат конкурси за красота и лъскави частни партита. Всяка година на 3 март собствениците на "Лагуна" Динко и Йордан Диневи организират невероятен купон за най-добрите си приятели и гости, а също и за местните жители. По традиция заря осветява небето над селото.

Инфраструктурата в Свети Влас е сравнително добра, въпреки че общината почти не отпуска средства за стопанисването и. Уличките са асфалтирани, но стръмни, няма проблеми с водоснабдяването и канализацията. За всичко се грижат богатите собственици на имотите, твърди местното население.

Всяка година, преди предстоящия летен сезон, в градчето кипи строителство. Издигат се сгради - на български и на чуждестранни собственици. Вече е практика да се строят жилищни комплекси, нещо необичайно за българските курорти. Това е най-новата мода по морето, заимствана от Гърция, Испания, Италия и Франция, твърдят познавачите. Вместо всяко лято човек да се чуди къде да отиде и как да си направи резервация така, че тя да съвпадне с отпуската му, просто си купува лятна къща или апартамент и осигурява безпроблемен отдих на цялата си фамилия. Защо не и на приятелите си?!
Комплексът предлага жилища и е проектиран да задоволи нуждите от собствена семейна почивна база, където се съчетават отдихът и домашният комфорт.

Първият такъв комплекс в Свети Влас заработи през лятото на 2001 г., той заема площ от 7 декара и носи слънчевото име "Сън палас". Намира се на самия морски бряг, на 50 метра от плажа. Комплексът включва 50 апартамента и еднофамилни къщи, които вече са продадени на македонци, германци и българи, хвалят се от строителна фирма "Диневи и сие".

Големината на имотите в "Сън палас" е между 40 и 220 кв. м, като собствениците получават нотариални актове за земята. В зависимост от големината жилищата разполагат с кухня, трапезария, спални помещения, бани и тоалетни и с климатик. Подовата настилка е теракота, има и подово отопление. Строителите обещават едногодишна гаранция, по време на която поемат изцяло евентуалните разходи за ремонти. Всички прозорци и балкони имат изглед към морето. Апартаментите и къщите се предлагат в изцяло завършен вид, като вътрешното обзавеждане става по желание на собствениците. Оформлението може да бъде направено и от строителите.

В комплекса са изградени басейн, ресторант - бар. В центъра между сградите се намира огромен автомобилен паркинг. Собственици на къщите и апартаментите са заможни българи главно от света на бизнеса и спорта. От строителната фирма се грижат също за охраната, поддръжката и озеленяването на "Сън палас". За целта притежателите на жилищата заплащат годишна такса.Мирослав Иванов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.