Бъдещето на Варвара

Параклисът на манастира Св. св. Петър и Павел в село Банкун
Параклисът на манастира Св. св. Петър и Павел в село Банкун

Съхранила най-ценното от историческото наследство на древността и опазила непокътната невероятната си природа днес Варвара гледа с надежда в бъдещето, когато археологическите паметници и природните дадености ще я превърнат в атрактивен обект за алтернативен, културен и еко туризъм. Условия за това има и сега.

Ранно-християнската базилика Св. Марина би могла да бъде консервирана и експонирана като паметник на ранно християнското изкуство.

Интерес представляват и археологическите паметници в съседните села Ветрен дол и Паталеница - съответно късно-римското светилище на хълма Голак, византийската крепост Баткунион, манастирът Св. св. Петър и Павел в с. Баткун и единствено запазената в цялостния си вид средновековна църва от XII век.

Към съответните обекти могат да бъдат трасирани туристически пешеходни пътеки.

Като изключителна атракция могат да бъдат ползвани и сега съществуващите обществени бани, които по същество са т.н. турски бани. Удоволствие е и ползването на басейните с минерална вода.

Чудесните природни дадености - съчетание на равнина и планина, изобилна вода, чист въздух и минерални извори предлагат чудесни възможности за развитието на вътрешен и международен туризъма. Успешно може да се развива овощарството – включително отглеждането на някои южни плодове като смокиня, нар, хинап, мушмул. Инвестициите в развитието на минералните извори за кратко време ще превърне Варвара в балнеоложки център.

Атракции

  • Минералните бани
  • Басейните с минерална вода и минералния плаж


Александър Алексиев, Сирма Милева <info@varvara-bg.org>


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.