Ресторант Сейнт Джон

Готвач мами елита в Лондон с шкембе

За непосветените готварските специалитети на Фъргъс Хендерсън са направо стряскащи. "Ужас", възкликват те, когато чуят, че за обяд сте хапвали свинска глава с карамфил, а за вечеря - шкембе с лук. Понякога в ресторанта му "Сейнт Джон" в лондонското сити влизат хора, които не знаят нищо за менюто. Тогава става интересно. Някои бърчат носове, като не намират в менюто пушена сьомга, и тръгват да търсят най-близката пицария. Другите просто сядат и си поръчват.

"Такива хора първо са напрегнати. Някои от тях са чували, че кухнята ни е добра и като четат менюто, се питат защо ли", казва 41-годишният майстор Хендерсън. "Но като опитат храната, всичко се променя. В това е удоволствието и за нас. Менюто ни не е направено, за да бъде някакво предизвикателство, а за да доставя удоволствие", казва той.

Той е майстор на карантиите. "Не позволявайте думата шкембе да ви спре, оставете се чарът на ястието да ви завладее и му се наслаждавайте като всички, които винаги са обичали да го хапват", пише Хендерсън в книгата си Nose to Tail Eating.

Патешките сърца и свинската главичка са другите му специалитети.

През 2004 г. ресторантът "Сейнт Джон" празнува десети рожден ден и през това време успя да се превърне в нещо като модерна институция.

Сред редовните посетители там са танцьорът Майкъл Кларк, Браян Фери, Мадона, Кейт Бланшет.Рейчъл Кук


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.