Голяма косматка

По съвършен от "Мислителя"
По съвършен от "Мислителя"
Глинена амфора за вино с автентичен печат на производителя
Глинена амфора за вино с автентичен печат на производителя
Златният венец е една от уникалните находки, на които попада екипът от археолози
Златният венец е една от уникалните находки, на които попада екипът от археолози

Археологическа експедиция, ръководена от ст. н. с. д-р Георги Китов от Археологическия институт с музей при БАН, намери бронзова глава в могилата Голяма косматка край Шипка. В могилата са била скрити едни от най-древните тракийски храмове, датиращи от първата половина на V в. пр.Хр. Фасадата на храма е 7 метра, в средата се намира входа към коридора, който е бил покрит от дървени талпи, които впоследствие са били опожарени, което е довело до увреждане на фреските по стените. Установено е, че първо е била насипана могилата, а селд това е построен храмът.

Главата е естествени размери и е откъсната от статуя висока най-вероятно 1,80 м. Находката е открита при разкопки на дълбочина над 4 м вечерта на 21 септември 2004 г. Главата е била погребана заедно с дъно на голяма делва, за която се предполага, че е около 1,5 м. Уникалното откритие датира от втората половина на V в пр.н.е. Характерните черти на главата и несъвършените белези говорят, че тя не е на божество, на конкретно обществено лице или митичен герой. Части от главата са посребрени и позлатени. По стила на изработката е видно, че е дело на известния атински скулптор Фидий или на някой от неговите ученици.

Бронзовата уникална находка е толкова съвършена и лицето изразява толкова много мисъл, че е по-хубаво от „Мислителя" на Роден, твърди Георги Китов. Главата е била част от статуарна група, която най-вероятно е била пред новооткрития храм.

Бронзовата глава бе експонирана в залите на Казанлъшкия исторически музей на 15 октомври 2004 г.

В нощта на 4 срещу 5 октомври 2004 г. в тракийската могила Голяма Косматка експедицията на Георги Китов откри храм с 13-метров коридор и три помещения, зазидани с каменни стени. Неограбената, богато украсена гробница, датирана от края на V или началото на IV век пр.Хр.

Археолозите намериха съкровище 74 предмета, 20 от които златни - венец и конски апликации, украшения по меча и конски сбруи. В гробницата има и сребърна кана, сребърна фиала, бронзов шлем с два наколенника.

Според ръководителя на експедицията Темп д-р Георги Китов, откритата гробница е уникална. Вратите на помещенията са от мрамор, украсени са с човешки изображения и имитации на железни гвоздеи, както и с пластични орнаменти, украсени в синьо и червено.

В първата камера, правоъгълна, със свод, е намерен скелет на кон. Златното съкровище е открито в третата камера, издълбана в гранитен блок и покрита с монолитен каменен блок с тегло около 60 тона. В нея има и ритуално легло на неизвестен досега тракийски владетел. По пода на камерата има двусантиметров пласт от златни телчета, халки и копчета. Сред находките са златни украшения за коне и дрехи.

За първи път в света са намерени златен венец и конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златни конски сбруи. Находките от благородния метал са с общо тегло 4 кг. Най-голям е златният венец, който тежи над половин кило. У нас има открити не повече от 3-4 подобни украшения. Тукашният не е с голяма художествена стойност, но руши представите в археологията, че подобни венци не е имало преди средата на IV в.

Сред другите изящни находки от злато е киликс, чаша за вино, с тегло 300-400 г. Виненият потир е с две дръжки отстрани, а вътре има фини орнаменти на пламък и различни растения. На дъното му е изобразена звездата на Вергина. Има и няколко монети със същата звезда. Сред по-големите златни предмети са още глава на елен с изключително реалистично изображение и глава на богиня. Открита е и една странна глава на негър, също от злато, за която археолозите все още нямат обяснения.

Сред останалите по-ценни находки са три глинени амфори, едната с печат на производителя, две големи пластини от желязо с изображение на воин, който се опира на меч. При почистване античните съдове на дъното на три амфори са открити жито, златни люспи и нишки от златоткана материя. Намерен е и железен меч в кожена обвивка от две части.

Гробницата e свързана с династията на Севт Трети. На 8 ноември 2004 г., при разчистването на два сребърни съда, са разчетени надписи с името на тракийския цар Севт ІІІ. Според Китов това категорично доказва, че той е владетелят, погребан в гробницата на Голяма Косматка край Шипка. На входа на коридора са открити 4 златни монети на Севт III, което подкрепя тезата, че той е бил погребаният владетел.

Първо е била изградена могилата - за около 6 месеца, а след това е построен храмът вътре в нея, който по-късно се е превърнал в мавзолей на тракийски владетел. Златният венец, който беше намерен край саркофага, може да е използван от цяла една династия, но на този етап не е доказано. Върху откритата мраморна врата, която е била поставена на входа на втората камера, има изображение на женска глава и на бог Аполон. Това категорично показва връзка с орфизма и е дело на гръцки майстори.

Знаем категорично, че емблемата на “Шел” е взаимствана от тракийската култура и ние ще им подскажем, че са длъжни на траките, заяви археологът. Доказателство затова е сребърен съд, позлатен отвътре и с капаче, който не се различава от логото на компанията. За първи път уникалната находка, открита в началото на октомври 2004 г. в храма-мавзолей в могилата Голямата Косматка, бе показана на 15 октомври в Регионалния музей в Казанлък.

Във втората камера на тракийската гробница-мавзолей в могилата Голямата Косматка са открити 3 човешки зъба, което навява на мисълта, че погребаният тракийският владетел е бил изгорен и са останали само най-здравите части от него, уверява археологът Георги Китов.

От намерените антики става ясно, че до IV в. пр.Хр. храмът е бил използван.Димитър Шеметов


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.