Край Дяволския мост лекуват любовна мъка

До Дяволския мост, който се намира на 10 км от Ардино, отскоро може да се стигне и с велосипед. Велотурът обаче е само част от атракциите в региона. Защото в родното градче на министър Мехмед Дикме вече действа пилотният проект "Устойчив туризъм - бъдещето на Ардино". Дяволския мост, Орловите скали, средновековната крепост Кривус и планинският климатичен курорт Белите брези привличат все повече туристи. Хайдушки песни, писък на гайди и местни специалитети допълват автентичната атмосфера.

Даволският мост е знаков за малкото родопско градче Ардино. Съгражданите на земеделския министър Мехмед Дикме са "патентовали" като герб на населеното място старинното съоръжение. То е и една от основните атракции, с които местните не пропускат да се похвалят и пред нашенските, и пред гостите от странство.

От скоро до култовото място се предлагат организирани екскурзии с велосипед. Търсачите на силни усещания могат да наемат и бинокли за откриващата се гледка след щурма на височината. Екстрите се отдават в отворения през 2004 г. туристически информационен център (ТИЦ). Той е част от изпълнението на пилотния проект "Устойчив туризъм - бъдещето на Ардино", част от тригодишен финансиран от ПРООН и Министерството на земеделието и горите проект. В него участват 11 общини от страната.

Ардинската инициативна група е разработила и предлага цялостен туристически продукт. ТИЦ разполага с 10 високопланински велосипеда, бинокли, въдици, кошници за пикник и други подобни екстри. Засега повече са самостоятелните посетители, по-рядко идват организирани групи, казва мениджърът на центъра Ваня Яворова.

Сред основните дестинации в маршрутите са Дяволският мост, Орловите скали, средновековната крепост Кривус и планинският климатичен курорт Белите брези. Велотурът е съчетан с горски пикник. Предвиден е и планински водач, за да не се лутат из горските пътеки незапознатите с местността туристи. На самия Дяволски мост ги очакват новопостроен заслон и барбекю. Ако предварително са си заръчали екстрата, тук екскурзиантите могат да отворят кошниците си за пикник и да се подкрепят с всякакви местни вкуснотии. "Предлагаме къпана баница, катми, клин, баклава, вино и други традиционни ястия, като всичко е домашно приготвено", пояснява Ваня.

"Кулинарен тур" е спецпакет, в който на гостите се предлага селски пикник с родопски специалитети. Те са "гарнирани" задължително с хайдушки песни и гайдарски свирни, категорични са домакините. Туристите даже могат да запретнат ръкави и сами да се включат в приготвянето на гозбите.

В "родопската броеница" от изненади има предложение и за рибен тур. Той предвижда разходка с лодка из язовир Кърджали и атракционен риболов. Ако не разполагат с такъми, въдичарите могат да си вземат под наем, в ТИЦ са помислили и за това. Обиколката задължително завършвала на трапеза и според посетители най-впечатляващ бил специалитетът пържен сом с мед. Тази вкуснотия не бивало да се пропуска.

Сред особено ексцентричните предложения е пакетът "Етно тур". В него гостите стават съпричастни на родопска сватба с чеверме и фолклорни подправки.

Лекуваме и любовна мъка, хвалят се ардински зевзеци. И разказват как неотдавна италианец, наполовина българин, се отървал от тъжните си мисли в тяхното градче. Мъжът тръгнал из България, за да се разтуши след преживяна раздяла с любима. Попаднал в източнородопското градче. Местните хора му спретнали двудневен щур купон, гвоздеят на който бил във високопланинска ферма. Тръгнал си, забравил всичките си сърдечни терзания. След месец се върнал в Ардино с група рокери, свои приятели.

Не само чужденците се впечатляват във фермата, разказва Ваня Яворова. Тук туристите могат да яздят кон, да доят крава собственоръчно, да бъдат "посветени" в тайните на приготвянето на домашни млечни продукти по стари технологии.

Не са пропуснати и любителите на изкуството. За тях се организира хоби-курс по природна дървопластика.

В ТИЦ е организирана постоянна изложба базар на местни художници и занаятчии. Туристите могат да си тръгнат със сувенир от Ардино - картина, сач, пъстри престилка, терлици, дърворезба, икона върху камък.

И вероятно ще се върнат пак, надяват се домакините.Галина Стефанова, снимка Пътешествие


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.